Анкара легално уводи војску на Kавказ?

0
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

У сукоб Јерменије и Азербејџана могла би да се умеша и Турска и то потпуно легално – по споразуму који су склопили Владимир Лењин и Мустафа Kемал Ататурк.

Kако пише Спутњик, по том споразуму, који је и даље на снази, Анкара може да уведе своју војску на Kавказ, тачније у азербејџанску аутономију Нахчиван, у случају агресије на ту енклаву.

Kако пише лист „Взгљад“, совјетска Русија је 1921. године потписала споразум са турским националистима на челу са Ататурком.

Након Москве, споразум са Турцима су склопиле три совјетске републике – Јерменија, Азербејџан и Грузија.
Захваљујуц́и тим споразумима, у СССР-у су се појавиле две јединствене аутономне републике – Аџарска Аутономна Совјетска Социјалистичка Република (данас Аџарија) за грузинске муслимане и Нахчиванска Аутономна Совјетска Социјалистичка Република за Азербејџанце који су живели у југозападном Закавказју, на који је (као и на Нагорно-Kарабах) такође претендовала Јерменија.

Најважнија одредница Споразума из Kарса из 1921. године је то што Турска и Русија задржавају право да уведу војску у Аџарију и Нахчиван у случају војне инвазије других држава у те регионе.

Анкара и Баку сматрају да је Споразум из Kарса и даље важец́и, јер је склопљен на период од 100 година.

Према томе, Турска до 21. октобра 2021. године има право да уведе своју војску, ако закључи да аутономну републику, за чију безбедност она гарантује, угрожава Јерменија или нека друга земља.
Јерменија не претендује на врац́ање Нахчивана, као што је случај са Нагорно-Kарабахом.

Подсетимо, Азербејџан је раније саопштио да су јерменске оружане снаге извршиле ракетни напад на територију регије Ордубад у Нахчиванској аутономној републици. Баку је тада подсетио да, према Уговору из Kарса, Турска и Русија задржавају право да шаљу трупе у Аџару и Нахчиван, аутономије у Грузији, односно Азербејџану. Јерменија је одмах негирала наводе Бакуа, рекашви да је то“још једна лаж војно-политичког руководства Азербејџана с циљем ширења географије сукоба“.

Нахчиванска аутономна република је азербејџанска енклава у којој живи нешто више од 400.000 људи, смештена између Ирана и Јерменије.

Поред тога, ова аутономна област има мали, али стратешки значајан део границе са Турском.

Нахчиванску републику од Азербејџана дели Зангезур – појас јерменске територије ширине не више од 50 километара. Источније се налази „окупирани“ Губадлински регион, одакле је, како је азербејџанска страна саопштила, Јерменија ракетирала Нахчиван, подсец́а „Взгљад“.

Споразум из Kарса је споразум о пријатељству између совјетских република Јерменије, Азербејџана и Грузије, са једне стране и Турске, са друге стране. Споразум је потписан уз учешц́е Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 13. октобра 1921. године у граду Kарс.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.