СУСЕДИ ПРАВЕ ВОЈНИКА БУДУЋНОСТИ: Калашњиков мењају Беретом АРИКС160! Ово ће моћи „Солдато Футуро“!

0
(Фото: esercito.difesa.it)

Румунија је започела процес замене калашњикова италијанском Беретом АРИКС160. Планира се лиценцна производња до 20,000 примерака годишње у домаћим погонима уз отварање нових радних места.

Тиме се наставља тренд замене калашњикова новим јуришним пушкама у региону.

Мађарска већ лиценцно производи ЦЗ Брен 2 Чешке збројовке и све масовније их уводи у војску. Букурешт се определио за Берету који ужива репутацију најстаријег европског произвођача оружја основаног у 16. веку.

Румунија је последња „велика“ војска у НАТО која масовно користи легендарни Калашњиков као основну јуришну пушку. Реч је о домаћем деривату модел 1963 и 1986 који су деценијама у употреби.

За разлику од неких других војски Букурешт неће ићи на нужну промену калибра јер италијанска пушка осим НАТО калибра 5,56×45 мм користи и класични метак 7,62×39 мм.
Пројекат модернизације јуришне пушке румунске војске почео је у јесен 2019. Тада је одлучено да домаћа компанија Узина мецаница плопени (УМП) из састава државног РомАрм, потпише уговор са италијанском Беретом о лиценцној производњи пушке АРX16 у варијанти А3.

Румунска Влада ће обезбедити 80 одсто потребних средстава за заједничко улагање, а очекује се да ће на почетку процеса 15 одсто делова јуришне пушке бити произвођено у тој земљи, а да ће тај проценат расти у будућности.

Такозвани офсет аранжман обухвата и улагање од 6,5 милиона евра у модернизацију фабрике УМП у којој би се производила пушка. Фабрика, у којој сада ради око 300 људи биће појачана са још 150 запослених.

Иницијално ће бити произведено 20,000 пушака годишње а румунска Влада очекује да ће тај посао имати позитиван ефекат и на остале фабрике војне индустрије, које се спремају да преузму производњу оптичких нишана и других компоненти.
То је само један од сегмената свеобухватног процеса модернизације румунске војске. До 2026. године планирано је улагање од чак 9,8 милијарди евра које обухвата ваздухопловство, системе ПВО и копнену војску.

Берета АРX160 је модуларна јуришна пушка коју могу да користе оружане снаге, полиција и специјалне формације. Израђује се у НАТО калибру 5,56×45 мм, уз опцију измене цеви и коришћења совјетског 7,62×39 мм калибра и храњење муницијом из оквира за Калашњиков.

Пушка АРX160 један је од елемената модернизације италијанских оружаних снага под називом Солдато Футуро (војник будућности). Од 2008. до 2014. војсци те земље испоручено је око 30,000 таквих пушака. Очекује се да ће заменити све пушке АР70/90 и постати стандардно оружје италијанске пешадије.

АРX160 има пикатини шину за монтирање оптичких и других нишана, телескопски кундак прилагодљив по дужини као и опрему за промену цеви и калибра. Поседује релативно малу масу од три килограма, већу брзину паљбе од Калашњикова и опцију подцевног бацача граната.

У Румунији је идеја да АРX160 у будућности буде основно оружје не само румунске војске, већ и полиције и Жандармерије. Зато се разматра се проширење сарадње са Беретом на производњу основног пиштоља за оружане снаге.balkansec.net

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.