Лука Драч ново одредиште за шверц наркотика

0
(Фото: Depositphoto)

Након промене власти у Црној Гори, лука Бар биће под посебном лупом истражитеља и сви шверцерски канали пребациће се на луку Драч у Албанији.

Ову информацију пренели су црногорски медији позивајући се на саговорнике из безбедносних служби. Како наводе, лука Драч је и до сада била означена као једна од главних шверцерских рута на Балкану, а положај западног Балкана чини ову регију посебно атрактивном за шверц дроге, оружја и људи. Регион је смештен између највећег светског произвођача опијума – Авганистана и највећег тржишта за хероин, а то је западна Европа. Такође, Балкан постаје све важнија тачка за улаз кокаина у Европу.
Упућени кажу да је „балканска рута” најпознатија по шверцу хероина из Авганистана преко Турске, западног Балкана у Европску унију, док су Албанија и Северна Македонија веома важне тачке уласка кокаина у Европу из Латинске Америке. Такође, на „балканској рути” кријумчарења наркотика често се помиње и Косово и Метохија, као још једна од траса за обављање ових прљавих послова. Полиција у Србији последњих година бележи рекордне заплене свих врста дрога. То потврђује и чињеницу да је и наша земља битна на „балканској рути” кријумчарења наркотика.

Криминолог Златко Николић, каже за „Политику” да су нарко-дилери веома предострожни. Он сматра да су кријумчари увелико умањили своје активности на црногорском приморју због непознанице шта ће се даље дешавати након што се промени власт у Црној Гори.

„Криминалци су опрезни и очигледно се пресељавају на југ ка Драчу. Битно је рећи да паковања са дрогом често никад не уђу директно у луку где се истовара и где има цариника и полицајаца већ на отвореном мору пребацују наркотике из великог брода у мање. Кријумчари померају правце снабдевања јер увек настоје да преваре полицију”, закључује Златко Николић.

Шверц цигарета један је од најчешћих облика организованог криминала на Балкану који се највише одвија, како су медији писали, у Црној Гори „где се производе праве и лажне марке цигарета и затим кријумчаре преко луке Бар у различите земље ЕУ, на Блиски исток и у Африку”. Сада би тај посао требало да се пребаци у Драч, преноси црногорска „Борба”.
Лука Драч се и раније налазила у полицијским извештајима након акција заплене наркотика. Албанска полиција је пре годину дана одузела 137 килограма кокаина из Еквадора у луци Драч. Тада је саопштено да је кокаин стигао бродом у контејнеру, као и да су ухапшена двојица албанских држављана који су чекали да преузму дрогу. Директор албанске полиције рекао је да је кокаин заплењен у сарадњи са суседном грчком полицијом и америчком агенцијом за борбу против дрога (ДЕА).

Албанија је раније била позната као велики пункт за испоруке марихуане у Европу, али у последње време чести су случајеви шверца хероина и кокаина. Када је реч о луци Бар, она се такође налази у извештајима безбедносних служби, као место за шверц цигарета и дроге.

Почетком прошле године у барској луци одузето је око 30 килограма изузетно чистог кокаина вредног око два и по милиона евра. Дрога је заплењена на броду „Хогар” италијанске компаније МСЦ. Кокаин је био у фриго делу контејнера у којем се налазила већа испорука лука, а био је сакривен у 27 пакета. Овај брод стигао је из Индије преко италијанске луке Ђоја Тауро у Калабрији, по истом шаблону као и раније када је у Италији заплењено 300 килограма кокаина. Пошиљка је изворно упућена из једне државе у Јужној Америци, а са брода „Хогар” део нарко-терета из луке Ђоја Тауро пребачен је ка северу, према луци Копар. Само неколико месеци пре овог случаја у луци Бар је у контејнеру са бананама пронађено скоро 40 килограма кокаина. Полиција је саопштила да је дрога стигла из Еквадора, преко Малте.Politika

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.