Ремдесивир – лек који може да излечи Трампа и никог више

0

Доналд Трамп (Фото: Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky)

Светска здравствена организација саопштила је да лек против вируса корона ремдесивир има занемарљиве резултате у лечењу оболелих, па изгледа да је излечио само америчког председника Доналда Трампа и никог више.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да лекови ремдесивир, хидроксихлорокин, лопинавир/ритонавир и производи интерферона дају мале или никакве резултате у борби против болести ковид 19.

Студија о лековима спроведена је у више од 30 земаља, на основу проучавања ефеката терапије на укупни морталитет, покретање вентилације и трајање боравка у болници код хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19.

СЗО: Трампов лек против короне – неефикасан




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ремдесивир, лек који је развила америчка фармацеутска компанија „Гилеад сајенсиз“, био је један од најранијих третмана у лечењу болести ковид 19. Тај лек првенствено је намењен лечењу хепатитиса Ц и респираторног синцицијског вируса, а проучавало се и његово дејство при лечењу еболе, али у том случају није показао ефикасност.

Ремдесивиром се излечио амерички председник Доналд Трамп који је после третмана тим леком болницу напустио после свега три дана и после на митинзима говорио да се никад боље није осећао.

Нема лека против вируса

Међутим, наши епидемиолози сматрају да саопштење СЗО и није толико лоша вест. Према речима бившег начелника епидемиологије на ВМА и члана краљевачког Кризног штаба за управљање епидемијом Радована Чеканца, из искуства се зна да против вируса никад није пронађен неки ефикасан лек.




„Сви лекови против вируса су практично спречавали и успоравали њихово размножавање, али ниједан није био као антибиотик који убија бактерије. Против вируса практично није било тако ефикасног лека. Не знам како делују ови лекови, можда евентуално успоравају размножавање корона вируса у организму“, каже Чеканац за Спутњик.

Прочитајте још:  Медведев: Запад неће успети да сахрани Русију, као што је то урадио са СССР-ом

Пут до лека – процес који траје

Епидемиолог Зоран Радовановић каже да увек кад се појави нова болест она се покушава излечити лековима који би могли да делују на њу, и додаје да је потребно да прође одређено време да би се утврдило који су ти лекови.

Он подсећа да се код нас већ девети пут мења протокол о томе шта давати од лекова болесницима и у којој фази болести, али сматра да ће се у догледној будућности наћи начина да се више помогне оболелима.

Према његовим речима, у случају вируса корона много брже се долази до сазнања него што је то раније био случај код других болести, али долазак до ефикасног лека је ипак процес који траје.




„Морате ипак да упоређујете лекове, да ангажујете Етичку комисију да дозволи да неким пацијентима дајете тај лек а другима да га ускратите, па да упоредите. За то су потребне велике серије пацијената и потребно је време, тако да се на томе ради и то најбрже што може. Али, има пуно корисних информација и око много тих лекова је рашчишћено да ли делују или не. То је поступак и не може друкчије. Кад је нова болест, не можете да кажете унапред да ће овај лек деловати а овај неће“, каже Радовановић.

Најефикаснији лек – најјефтинији

Радовановић подсећа да је испочетка ковид 19 покушао да се лечи хлорокином, али се ту омануло. Следећи лек у који се веровало био је ремдесивир, међутим, после првих најава да би могао да буде ефикасан, стигла је студија која каже давали га или не – резултат је исти, додаје Радовановић.

Прочитајте још:  Какав канал копа црногорска полиција на граници са Србијом? (Видео)




„Терапија је симптоматска, делује се на симптоме, а најефикаснијим се показао дексаметазон, хормон корена бубрежне жлезде који је, у ствари, најјефтинији лек. Он делује на упалне процесе а проблем код ове болести је управо претерано реаговање организма, јака запаљенска реакција, тако да дексаметазон делује на то и испада да је најефикаснији“, истиче Радовановић.

Последњи резултати СЗО требало би да прођу додатне стручне провере. Компанија „Гилеад“ изразила је забринутост, јер „подаци нису детаљно анализирани“ и тврди да се због тога „не може донети никакав објективан закључак о ефикасности ремдесивира“.

Коришћење ремдесивира је 1. маја одобрила Управа за храну и лекове у САД и од тада је овај лек добио регулаторно одобрење у неколико других земаља, преноси Н1.



Спутњик / Владимир Судар

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *