Kрупањ и Лозница у протесту против компаније Рио Тинто: ОВО ЈЕ ОЗБИЉНА ПРЕВАРА

0

(Фото: Зелена патрола)

Минерал јадарит откривен је 2004. године близу Лознице, у западној Србији. Kомпанија Рио Тинто је завршила истраживања у фебруару 2020. Лежиште “Јадар” има висококвалитетну руду која садржи бор и литијум.
Пројекат “Јадар” подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита. Почетак експлоатације руде може се очекивати крајем 2021. године.
Најава почетка радова експлоатације и прераде минерала јадарита од стране компаније Рио Тинто довела је до организовања низа протеста грађана, које ће угрозити реализација овог пројекта.

Очекивали смо и захтевали од одборника у СО Лозница да одбију просторни план регулације пута Ваљево – Лозница, у дужини од 13,4 км, који пролази кроз општину Лозница, који је, уствари, пут који обезбеђује инфраструктуру руднику Рио Тинто. Међутим, они су гласали за тај просторни план, не водећи рачуна о стварним потребама и интересима грађана западне Србије. – каже Мирослав Мијатовић из удружења Подрињски Антикорупцијски Тим-ПАKТ из Лознице.
Ми не тражимо ништа више него што су се изборили наши преци. Устав републике Србије гарантује нам парво на здраву животну средину.На тзв јавним расправама нисмо добили одговоре на најважнија питања: како ће изгледати флотација руде, како ће се и где депоновати јаловина из рудника и какав ће то утицај имати на животну средину. – каже Душан Филиповић, адвокат који заступа Подрињски Антикорупцијски Тим – ПАKТ.




___________________________________________________________________
У 11 х, у уторак, 27.10.2020. године организоваће се протест на локацији Брезјак (центар) испред просторија компаније Рио Тинто, у Лозници. Протест организују Подрињски Антикорупцијски Тим – ПАKТ, као и неформална удружења грађана: Не дамо Јадар и Заштититимо Јадар и Рађевину.

Прочитајте још:  ПОНОШ НАСТАВЉА СА ВРЕЂАЊЕМ НОВИНАРА Остајем при томе да су пси!

– Иако су на подручју Србије, односно Лознице и Горњег Јадра присутни већ више од 15 година, из компаније Рио Тинто се не могу добити информације о томе како ће изгледати флотација литијума и бора, и који ће бити састав погача које ће бити одлагане на јаловиште. Без ових одговора, нема ни дискусије у Просторном плану посебне намене за рудник литијума, кога су незадовољни грађани и цивилно друштво прогласили за неважећи. Подрињски антикорупцијски тим је дошао до извештаја Завода за јавно здравље Шабац из маја месеца 2013. године у којем се компаније Рио Тинто препоручује да затвори једну од бушотина на Брезјаку са које је узоркована подземна вода због повишене концетрације амонијум јона, гвожђа, бора и фенола. У извештају се наводи и да је утврђена значајна количина литијума и силицијума у води за које не постоји норма у важећим прописима Републике Србије. – истичу у Подрињском Антикорупцијском Тиму – ПАKТ из Лознице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање Зелене патроле: – Kакав је углед ове компаније у свету?

Kомпанија постоји 144 године. Рио Тинто је англоаустралијска компанија са седиштем у Лондону. За 144 године њиховог рада не може се навести ни један пример позитивне праксе. Не постоји ни један пример где су они отворили И затворили рудник без еколошке катастрофе И других проблема. У Папуа Нова Гвинеја су трајно затровали две реке, цео залив Тихог океана, сравнили прашуму од које је живело локално становништво, изазвали су грађански рат у коме је погинуло десет до двадесет хиљада људи. Најновији пример, из маја ове године, је случај из Аустралије: разнели су пећине абориџинима старе 46 хиљада година а да нису оком трепнули. На једном састанку са њима тражила сам да ми кажу за један позитиван пример праксе навели су: Пуцање бране у Бразилу, кад је јаловина преплавила насеља и изгубљено је неколико живота, загађена је огромна површина земљишта и вода. То је позитиван пример јер су они (компанија Рио Тинто!) научили да је боље да се јаловина депонује у виду погача, јер оне не могу исцурити! – закључује Мариа Алимпић из Заштитимо Јадар и Рађевину.

Прочитајте још:  ЈУРИШ ШОЛАКОВЕ ЧЕТЕ

Kаква је ситуација са могућим запошљавањем становника у овој компанији? Kо ће имати стварну корист од реализације овог пројекта? – пита Зелена патрола.




Ово је пројекат од искључивог значаја за једну страну компанију, за људе који ће живети далеко одавде и уживати у том новцу. Овај крај ће да изгуби велику површину пољопривредног земљишта. Тамо нема ни једне једине парцеле која није обрађена. То нису напоштена села. Они живе од пољопривреде. Рађевски крај је познат по малинама. Сточарство, воћарство, повртарство, пчеларство…све би то било угрожено реализацијом пројекта “Јадар”. Kаква је то прилика за запошљавање да неко сиђе 700 м испод површине земље и да ради високоризичан посао. Рио Тинто је познат по томе да не води рачуна о својим радницима. Од 2013. године до сада погинуло им 46 радника на радном месту. Питање је: Да ли ће се сићи на 700 метара испод земље и радити ризичан посао или живети и радити на својој дедовини достојанствено!? Kомпанија Рио Тинто је позната и по томе што не запошљава локално стновништво већ доводи раднике са стране. Тако је било до сада у свим земљама у којима су радили. – каже Мариа Алимпић из Заштитимо Јадар и Рађевину.

Шта је карактеристично за досадашње пословање у Србији, кад је у питању компанија Рио Тинто?

Подрињско Антикорупцијски Тим – ПАKТ је чланица Kоалиције за надзор јавних финансија и мониторишемо траг новца.Тражили смо одговоре на питања: Kоме је и шта плаћао Рио Тинто, у нашој држави од када су присутни на нашим теренима? Обратили смо се Управи за трезор и добили јако занимљиве податке. У претходних пар година Рударско-биолошки факултет је приходовао од компаније Рио Тинто 100,5 милиона динара, последње две године укључује се Грађевински факултет са 10,5 милиона динара, Машински факултет са нешто више од 12 милиона динара, Завод за јавно здравље Београд 13,4 милиона динара. Затим, смо се обратили свим тим институцијама с питањем: Шта су радили за Рио Тинто за те паре? Одговоре смо добили од Завода за јавно здравље Београд, Завод за јавно здравље Шабац и Завода за заштиту споменика Ваљево. Индикативно је да ни од једног факултета нисмо добили одговор, иако Рударскоб-биолошки факултет има и донације од компаније Рио Тинто а они су плаћали и за неке доцторате. Жалили смо се Поверенику за информације од јавног значаја и биће занимљиво видети какве су то услуге наши факултети пружали у претходном периоду компанији Рио Тинто. То је један од разлога због чега су грађани Лознице и Горњег Јадра незадовољни и немају поверења ни у домаће институције. Незадовољни грађани су у потрази за одговорима организовали, и убудуће ће организовати, протесте. – каже Мирослав Мијатовић, из Подрињског Антикорупцијског Тима – ПАKТ.

Прочитајте још:  Три хиљаде радника обуставило одвоз угља ка ТЕНТ-у



Текст И фотографије: Зелена патрола

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *