Аустријски инфектолог: “Није корона то што ви мислите”

0
(Фото: Pixabay)

Аустријски инфектолог Франц Алербергер не верује да ће коронавирус бити искорењен и сматра да ће се “свако од нас пре или касније заразити”, али истиче да се ради о много безопаснијој болести него што се пре десет месеци страховало.

“Овај вирус ће нам остати. Свако од нас ће пре или касније имати корону, изузев ако пре тога не умре”, поручио је Алербергер у изјави аустријском радију “Ое3”.
Директор Одељења за јавно здравље Агенције за здравство и безбедност исхране (АГЕС) очекује да ће вакцина против коронавируса стајати на располагању најраније од јула идуће године.

“Кладим се у све да неће бити лека, јер се лекови против вируса могу избројати на прсте једне руке”, подвукао је он.

Алербергер каже да је коронавирус безопаснија болест него што се страховало пре десет месеци, када се сматрало да је смртност заражених 30 одсто.
Он се позвао на студију Универзитета Станфорд према којој је смртност само 0,23 одсто.

“Та вредност одговара и нашим подацима”, нагласио је водећи аустријски инфектолог.

Истовремено упозорава да, иако је тренутно попуњено свега седам одсто капацитета на интензивној нези у аустријским болницама, треба имати у виду да 90 одсто Аустријанаца може оболети и да се не сме потценити удео старијих од 65 година, јер је међу њима смртност јасно већа него од сезонског грипа.

Упозорио је и на заоштравање ситуације током зиме.

“Морамо припазити да не доживимо изненађење у негативном смислу. Ако будемо имали 4.000 или 5.000 новозаражених дневно, морамо рачунати с тим да ће медицински капацитети бити на њиховим границама, да ће бити смртних случајева у старачким домовима, а политичари изложени масивном притиску. Не можемо, у принципу, спречити појединачне смртне случајеве, али можемо да ток успоримо”, рекао је Алербергер додајући да очекује врхунац ковид-инфекције у децембру или јануару.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.