Хрватски ЛГБТ активиста: Прајд је разврат, гејеви имају сва права у Хрватској

0

(Фото: http://afmedia.ru/)

Вања Фотовић, инфлуенсер из Задра, својевремено је постао хит на друштвеним мрежама због свог специфичног модног стила…

Његов најновији видео-снимак на Тиктоку, међутим, изазвао је опречне реакције јавности због тога што је као отворени припадник ЛГБТ популације критиковао Прајд. Он је изјавио да не подржава одржавање Параде поноса, наводећи да је у питању “разврат” и да не види каква то права недостају ЛГБТ популацији у Хрватској. Рекао је и да “не би дозволио истополним партнерима да усвајају децу”, а да, како каже, уколико им је стало до брака, иду у Амстердам. Његов видео-снимак изазвао је опречне реакције јавности, а поготово активиста ЛГБТ популације, који су га због овога осудили.

Да ли си очекивао да ће се дићи толика прашина?

“Наравно да ми није било ни у пети да ће доћи до овога, али шта је ту је. Прашина се лако дигне око свега и свачега. Овде се јасно прашина дигла због тога што се ја као хомосексуалац не слажем са појединим презентирањима на прајду, али кад причам о томе да нам је систем у банани, јер педофил који је недавно добио пресуду у Хрватској од само шест месеци затвора и 16 месеци условне, са 300 метара забране приласка девојчици од 14 година коју је силовао, о томе се не прича. Јер то није занимљиво – нажалост!”




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако објашњаваш толику количину хејта од дела ЛГБТ заједнице?

“Покушавам да не објашњавам ни себи ни другима такве ствари, то говори о њима, не о мени. Жалосно ми је само што једна заједница која се залазе за љубав, једнакост, слободу говора, слободу не знам ни ја чега све, може бити толико пуна мржње, само јер је нетко изнео своје мишљење, али са аргументима. Но добро, као што сам већ рекао то говори о њима, не о мени, ја сам и даље мирне душе и савести.”

Прочитајте још:  Скандалозна британска школа: Уче децу да постоје 73 пола, избацују оне који се противе

Али си добио доста и подршке како од стрејт тако и од геј људи?

“Наравно, као и увек, једноставно је немогуће да се сви слажу с тобом. Увек у животу имаш оне који се слажу и који се не слажу. Просто не би било природно да се сви слажу са неким мишљењем и ставом. Чињеница је та, да ми се јавило јако пуно гаy популације која дели идентично мишљење са мном. То ми је битније од страигхт људи свакако, јер тај видео није био упућен страигхт људима него управо геј популацији”.

Да ли то значи да си ти сада издајник ЛГБТ заједнице?

“Очито да јесам, али искрено никад се нисам сматрао као нетко тко припада некој заједници, политичкој, гаy, страигхт или некој трећој. Једина заједница у животу којој припадам је заједница моје породице и то ће увек тако бити.”




Kако ти уопште видиш садашњи ситуацију када су у питању ЛГБТ права у Хрватској?

“Видим је управо онако како сам рекао, која права тражиш, а да те разликују од осталог грађанства у Републици Хрватској? Можеш удомити дете, можеш склопити животно партнерство. Дакле кад су ме Хрвати напали да они не могу доћи у болницу обићи свог партнера или да не могу наследити након смрти оно што су стекли за живота, то је лаж, дакле склапањем животног партнерства ЛГБТ заједница у Хрватској има иста права као људи у браку, једино се то не зове брак него животно партнерство. С друге стране, страигхт парови који нису у браку такође немају право да иду у болницу партнеру, само породица. Па вас питам шта нас то заправо разликује и које право нам треба? Долазимо до тога да они као такви очито не разликују право и дискриминацију, коју нажалост никад неће моћи искоренити. Али да буду мање дискриминирани свакако неће то постићи са иконама у рукама које су прешаране бојама гаy заставе, Исусом на штиклама и слично, јер ни мени не можеш објаснити да је то нормално, а не верујем у Бога, камоли да можеш оном вернику од којег тражиш да те не дискриминира и не гледа попреко.”

Прочитајте још:  Потез Србије који је заболео Хрватску: Архива о НДХ злочинима завршила у Израелу

Да ли смо дошли до ситуације да је забрањено критиковати понашања и активизам ЛГБТ заједнице, чак и када смо њени чланови?

“Управо смо до тога дошли, као и у диктатури, ако ниси истомишљеник, ти си издајник. И добро, шта сад, идемо даље”.

Kоји би био епилог читавог случаја? Видео-снимак је избрисан… Да ли то значи да си ућуткан?

“Један видео који је пријавила неколицина људи па је тиме избрисан, не може ме ућутати. И даље је моје мишљење и гледиште врло јасно”.




Интересантно је да, поред утицаја у Хрватској, имаш и велики утицај и у Србији. Kако то објашњаваш?

“Обзиром да сам цео живот пуно времена проводио на релацији Хрватска/Србија јер ми је пола породице у Београду пола у Хрватској и да имам гомилу познанстава и пријатеља на обе релације то је једино начин на који могу то објаснити.”

Да ли је као инфлуенсеру и интернет звезди ово био само начин да се привуче још већа пажња и још већи број пратилаца, јер контроверзе и скандали су оно што народ воли?

“Никако, они који ме заиста познају, знају да је то моје гледиште и да никада на тај начин не бих тражио пажњу, имам ја пуно других квалитета и ствари с којима могу тражити пажњу или направити скандал. Ово је задња ставка коју бих користио за пажњу”.




Твоја порука за ЛГБТ заједницу у Србији и Хрватској била би…

“Што се тиче ЛГБТ заједнице у Србији, пошто знам да немају права која имамо ми у Хрватској, нека шетају нико то њима не може забранити, нити бих ја то забранио, али и даље тврдим да се тражи љубав и једнакост на криви начин. Објаснио сам ти то у једном од претходних питања! А што се тиче њихове фрустрације, њу ће морат усмерити на вашу премијерку која најнормалније живи као ЛГБТ особа, са женом и дететом, а њима ускраћује то право! Ја сам им најмањи проблем у животу заправо.

Прочитајте још:  Инвазија инсеката: Непознате мушице прекриле Јадранско море у Хрватској

Што се тиче ЛГБТ заједнице у Хрватској, обзиром да имају права као и сви грађани они ће исто тако дискриминацију морат ријешават на другачији начин. Нема од парадирања ништа, сад кад имамо сва права зашто тај ход не усмјеримо на хуманитарне акције и радионице за оне којима заиста треба помоћ?”



Извор: Оптимист

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *