Јоцић оптужио Ђукановића за убиство новинара Пуканића

0

Увиђај после убиства Пуканића и Фрањића у Загребу (Фото EPA/STR)

Редакција хрватског листа „Национал” тврди да поседује снимак телефонског разговора у којем Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам, указује да је у ликвидацију Иве Пуканића, власника тог листа, убијеног 2008. године, умешан црногорски председник Мило Ђукановић. Из кабинета Ђукановића саопштено је да је реч о рециклажи лажи лансиране пре осам година.

Снимљени разговор, како пише у тексту у последњем броју „Национала”, чије делове преносе медији, вођен је у сасвим другом контексту. У њему Јоцић, који је правоснажном пресудом суда у Београду ослобођен оптужби за убиство новинара, наводно закључује да је могао бити слободан човек да је проговорио о улози Ђукановића у овој причи и објашњава зашто то до сада није учинио. Наводно, Јоцић је казао да је могао да „намести Ђукановића” и сада живи у Костарики.

Аудио-запис је прво доспео до полиције у БиХ, а потом и у Хрватску, где је особа која је разговор снимила Јоцића пријавила због претњи. Јоцић је подсећамо због убиства Пуканића ухапшен 2009. у Београду, а 2012. пребачен је на одслужење казне од 15 година затвора због убиства Горана Марјановића, 1995. коју и данас служи.

Пуканић и његов сарадник Нико Фрањић погинули су 23. октобра 2008. на паркингу испред зграде у којој су радили, када је даљински активирана бомба постављена у мотоцикл паркиран поред аутомобила.

Група директних починилаца и организатори су ухапшени и осуђени на вишедеценијске казне у два судска процеса која су се паралелно одвијала у Београду и Загребу. У то време није постојао међудржавни споразум према којима би наши држављани могли бити изручени Хрватској. У обе пресуде, наручиоци и мотив остали су непознати. Јоцић је на суђењу у Београду негирао оптужбе и тврдио да се против њега води кафкијански процес. Он је правоснажно ослобођен оптужби за убиство Пуканића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мило: Од великог Србина до антисрпског, глобалистичког пензионера

Тужилаштво га је теретило да је са неидентификованом особом постигао договор да за 1.500.000 евра убије Пуканића. Мотив је, према оптужници, био то што је Пуканић у штампаним и електронским медијима у Хрватској и Србији износио сазнања о деловању више криминалних група на подручју Србије и земаља у окружењу.

Суђење и у Србији и у Хрватској пратиле су теорије завере – од оних да иза убиства стоји Станко Суботић Цане, у то време осумњичен као вођа „дуванске мафије”, до оних да је Пуканић жртва хрватско-српско-црногорског подземља у шта су укључене полицијске и обавештајне структуре.

Адвокат Владимир Вучинић, некадашњи судија Специјалног суда који је председавао већу у поступку за убиство Иве Пуканића каже да наводни снимак, чак и ако је аутентичан, не може да промени судску одлуку да Сретен Јоцић није крив.

„У том поступку имали смо податак о сведочењу Пуканића код јавног тужиоца у Торину Ђузепеа Шелзија где је он доводио у везу неке људе из Црне Горе, као и Станка Суботића, са кријумчарењем цигарета и говорио о некаквим журкама на Светом Стефану, где су долазили и људи са хрватске естраде. Казао је да је ту причу чуо у авиону за Америку и да је Црна Гора Ел Дорадо. То у предмету није изведено као доказ. Имали смо и информацију да је Пуканићу из Црне Горе нуђено да престане да пише и он је о томе говорио тужиоцу Шелзију. Није хтео да престане, већ је наставио и тај део би могао да има везе са Ђукановићем, али не и са Јоцићем”, наводи адвокат Вучинић у разговору за „Политику’’.

Прочитајте још:  Добрило Дедеић: Након губитка државе и језика ''плишано'' нам отимају и Цркву

Чак и ако је Јоцић заиста изјавио да је Ђукановић умешан у убиство Пуканића, то не би могло поново да „отвори” овај судски процес. Како објашњава Вучинић, до понављања поступка могло би да дође само у случају да је изречена осуђујућа пресуда и да се појаве нови докази који би могли да доведу до другачије пресуде.

Евентуално, та изјава могла би да буде доказ за поступак у Црној Гори. Јер, иако је случај шверца цигарета застарео, процес за убиство није и могао би да се покрене, али се о томе за сада може само нагађати.

О улози Мила Ђукановића и дуванског картела у убиству Пуканића пред судом у Загребу сведочио је црногорски бизнисмен Ратко Кнежевић који је тврдио да је злочин у вези са са поступком за шверц цигарета против Мила Ђукановића у Барију.

Црногорски лидер је тада посредством медија поручио да је трговина дуванским производима у Црној Гори регуларан, а не мафијашки посао, да се сваки цент од тог посла слива у државну касу и да иза оптужби на његов рачун стоје људи који му цртају мету на челу, као својевремено Зорану Ђинђићу.

У јучерашњем саопштењу из Ђукановићевог кабинета поручено је да је „Национал” у очајничком покушају дизања тиража објавио рециклажу лажи која је још пре осам година лансирана, и одмах након тога демантована од свих актера те конструкције, па и од самог Сретена Јоцића.

„Притисци тадашњег полицијског руководства Србије, у време власти Бориса Тадића, да Јоцић, лажно оптужи Ђукановића, како би се на тај начин дискредитовала Црна Гора и њено руководство, нису дали жељени учинак. Тада су раскринкани као један од бројних метода у покушају криминализације Мила Ђукановића, који разни обавештајно-медијски центри, спроводе дуже од 20 година. Један од таквих покушаја била је и „дуванска афера”, која је и судски верификована као подметачина, док су сви актери у том процесу, пред италијанским судовима, правоснажно ослобођени свих оптужби”, наглашавају из Ђукановићевог кабинета.

Прочитајте још:  Кина није дозволила да постане средство притиска на Русију

Пре две године, после скоро две деценије поступка, суд у Барију је због застарелости и недостатка доказа ослободио Ђукановића оптужби за шверц цигарета.

Доротеа Чарнић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *