У Русији почиње плаћање путем биометрије

0

Плаћање у продавницама и кафићима помоћу биометрије лица и гласа планирано је да се пусти до краја 2020 године. О томе саопштава «Известия».

Нацрт закона о проширењу могућности примене биометрије парламент Русије (Госдума) усвојила је на првој седници још прошле године (у јуну 2019 године) али је затим његово разматрање обустављено. Како тврди председник комитета доњег дома парламента за финансијско тржиште Анатолиј Аксаков, поправке ће, највероватније бити унете до краја текуће године.




Сада је биометријске узорке (отиске, снимке) из државног јединственог биометријског система дозвољено користити само ако је неопходно отворити рачун на даљину, наводе новине. После доношења закона банке могу спроводити плаћање преко (скенирања) лица у продавницама и кафићима. Поред тога, по речима посланика, у новој верзији закона ће бити прописани захтеви за било коју врсту прикупљене биометрије, и за банке.

У делу који прецизно одређује правила чувања и обраде података од стране кредитних организацја и Ростелекома (који је оператор јединственог биометријског система) биће омогућено потребно време за пуштање система у рад. Поред тога, прецизирао је посланик, у новој верзији закона биће прописани захтеви за све врсте прикупљене биометрије – и за сопствене базе банака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да подсетимо, за сада се биометрија користи само за даљинско отварање рачуна.



Превео са руског за “Борбу за веру”: Ј.В.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *