Тајна кинеске моћи: Најјачи економски раст у земљи из које је кренула корона

0

Друга по величини економија на свету, бележи убрзани раст. У Кини истовремено расту и потрошња и производња, а печат опоравку даје и снага домаће валуте која је достигла најјачи ниво од 2018. године.

У чему је тајна и како то да земља из које је кренула корона бележи најбржи економски опоравак? И не само најбржи, јер Кина сада расте и далеко више него што је то успевала прошле године у ово време.

Кинески БДП порастао је од јула до септембра за скоро пет одсто у односу на исти период прошле године, што је драматичан преокрет у односу на први квартал ове године када је економија забележила пад од 6,8 одсто. Од јула до септембра БДП је порастао за 2,7 одсто и био је за 11,5 одсто већи него почетком године.




Опоравак Кине од корона шока почео је већ почетком пролећа, а нови подаци откривају да се почетком јесени проширио и на потрошњу. Производња је истовремено скочила за непуних седам одсто, а јуан се попео на највећу вредност у претходних 27 месеци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У чему је тајна? Кинески успех у контроли корона вируса није резултат раних мера контроле, попут закључавања, већ приступ земље у решавању ствари након што је људима дозволила да се поново крећу. Дакле, у Кини је била кључна реченица – људи треба да живе, раде и да се крећу, што се у последње време често може чути и у Србији.

Конкретно, способност Кине да прати случајеве заразе широм земље, где год постоји и најмања шанса за нови кластер, омогућила је влади да брзо реагује и стави под контролу локално ширење инфекције.

Прочитајте још:  Песков: Москва високо цени посредничке напоре Александра Лукашенка




Примена искуства из 2003.

Овакав приступ је укључио и софистицирани систем здравствених кодова за праћење кретања људи. За улазак у многа кинеска предузећа потребан је јасан зелени здравствени рачун и одговарајући QR код, којим се потврђује да је особа здрава и сигурна, што олакшава праћење вируса, преноси Блиц.

Ове мере су омогућиле регионалним владама да уведу закључавања само у одређеним подручјима или по потреби спроведу масовна испитивања. То се недавно десило у граду Куингдао на североистоку Кине, где је за отприлике седам дана тестирано више од 10 милиона људи, након што је забележено 12 случајева преноса вируса међу локалним становништвом.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *