Још један вид контроле: Научници предлажу ћутање у јавном превозу због ширења короне

0
(Фото: Profimedia)

Научници запослени у Шпанском националном истраживачком савету (ЦСИЦ) препоручују да се у метроу и јавном превозу ћути како би се спречило ширење коронавируса.

Они су то мишљење образложили тиме да подаци указују да ће се том мером доста смањити ризик од заразе, преноси Танјуг.

Већ месецима стручњаци из области епидемиологије и аеросола широм света захтевају увођење оштријих мера како би се спречило ширење вируса путем ваздуха, а поред држања дистанце, хигијене и ношења заштитних маски, препоручује се и проветравање као једна од кључних мера у спречавању ширења вируса.
Истраживачица ЦСИЦ-а Марија Крус Мунгиљон истакла је важност проветравања, али и рекла да је потребно да се поштује још једна мера – ћутање у јавном превозу.

„Било би идеално када би метро иницирао „сталну тишину”. Ћутање и добра одговарајућа маска смањују ризик. Уколико причам телефоном или причам гласно јер је бучно у метроу, емитује се 50 пута више аеросола”, рекла је Крус Мунгиљонова.

Она је образложила да је ова мера веома важна, јер у метроу не постоји вентилација и да ако неко има вирус, а вози се метроом, важно је да ваздух буде што мање загађен.

Такође, истиче се и да би та мера требало да се односи и на друге врсте јавног превоза.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.