ПУСТИ ЕРДОГАНОВИ СНОВИ: Турска да покори Србију и Балкан

0
турске

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган (фото: tccb.gov.tr)

Под Турцима смо били 500 година, а, по свему судећи, да се они питају, опет би владали Србијом. Турски председник Реџип Тајип Ердоган најавио је нови освајачки поход, помињући делове некадашње Османске империје, међу којима је и Балкан. Како каже, тамо народ жељно ишчекује повратак Турака.

– Идите у Сирију, Ирак, Северну Африку, на Блиски исток, идите у земље Балкана, идите и питајте тамо људе шта мисле о Турској и о Турцима.

Нећете чути ни реч жалбе, ништа о колонијализму, окупацији, тлачењу или геноциду. Уместо тога, чућете једну нову реченицу која је код њих постала нешто као симболички слоган “Хвала Алаху што су нам Турци дошли” – поручио је Ердоган, говорећи на скупу пред присталицама.

Спреман за акцију




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да не буде забуне, потом је појаснио своје тврдње:

– Заиста, прошло је 100 година од када смо одвојени од ових земаља, али народ никада тамо није престао да нас чека и да се нада нашем повратку.

[wpecpp name=”Помозите рад Васељенске” price=”10″ align=”center”]

Како ово буђење старих амбиција објашњава историчар Саша Адамовић, Турска је под председником Ердоганом постала регионална сила, а он озбиљан геополитички играч, не само у региону већ и шире.
[wpedon id=23030]
– У овом тренутку Ердоган сматра да Турска треба да пројектује своје спољнополитичке интересе апсолутно на свим територијама које су некада биле део турске империје. Он примењује неоосманску доктрину, а себе сматра заштитником свих муслимана и спрема је да се умеша на сваком месту уколико процени да су доведени у питање турски интереси. То се најбоље види у последњем сукобу у Нагорно-Карабаху – објашњава Адамовић.

Прочитајте још:  Да ли су ово слике Кијеве? Не, Београда 1999.




Ердоган, каже саговорник, снагу базира не само на економској и војној сили већ и изузетно јакој турској дијаспори у Европи. Ипак, оно што је за нас важно јесте чињеница да су односи Србије и Турске у узлазној путањи.

– Србији су потребни добри и стабилни односи с Турском јер је то гарант мира и стабилности на Балкану, с обзиром на велики утицај Ердогана на муслимане у Санџаку и БиХ. Несумњиво је да сарадња Србије и Турске утиче на цео балкански регион – додаје Адамовић.

Руси као брана
Историчар Божидар Кљајевић верује да Ердоган жели да се нађе на челу свих муслимана на свету, али ће му те планове осујетити Русија, која је и наша брана од исламизације.

Турци су по генетској структури освајачки народ. Данас се то ради другачије и суптилније у односу на просту силу и мач, како се ратовало у време Османлија. Не треба подсећати шта су Турци све радили на овим просторима у прошлости, али ваља напоменути да су највећи траг оставили у БиХ и Санџаку, где су некадашњи Срби православци масовно прелазили у ислам да би сачували своје богатство – објашњава Кљајевић.

Населили око 30.000 Срба између Истанбула и Анкаре




Као историчар који је проучавао живот Срба у време Османске империје, Божидар Кљајевић истиче да су за успон Османског царства добрим делом заслужни и Срби.

– Мехмед Освајач је 1430. одвео са собом 30.000 младића и девојака из Србије и населио их између Истанбула и Анкаре. На двору Сулејмана Величанственог, који је формирао прву праву државу, поред турског, званични језици су били српски и грчки – рекао је Кљајевић.

Прочитајте још:  Права радника у Србији: Kоме да се обратите ако не добијате плату

Оптужио нас за геноцид
Ердоган је говорио и на видео-самиту организованом поводом 25. годишњице почетка преговора у Дејтону 1. новембра 1995. Том приликом је поручио да “и даље у срцу осећа бол због 8.372 убијене браће и сестара”.

– Нека је још једном рахмет нашим шехидима, а породицама жртава геноцида и бошњачком народу још једном изражавам саучешће – рекао је Ердоган и изнео тврдњу да “одговорни за геноцид нису добили казне које заслужују”.




Турска данас
* на површини од 783.356 км2 живи готово 80 милиона становника

* у Европи живи и ради више од 4,3 милиона турских држављана, од чега око 2,7 милиона само у Немачкој

* Турска је 17. економија на свету

* спада међу највеће произвођаче сребра, злата, нафте и природног гаса, извози храну, одећу, пластику, а добар део прихода остварује од туризма

* има више од 700.000 активних и војника у резерви, друга је војна сила у НАТО

* турска војска има на располагању око 1.000 борбених авиона, више од 3.000 тенкова, 200 бродова, подморница и других пловила.



Telegraf

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *