ВАТИНСКИ КРУГОВИ СТАРИЈИ ОД СТОУНХЕЏА?: Настанак и намена мистичних концентричних кругова у атарима два села још нису научно истражени

0
Фото Удружење "Феликс Милекер"

ОПРЕЧНА мишљења о настанку и намени мистичних концентричних кругова у атарима вршачких села Ватин и Влајковац не престају да интригирају јавност.

Археолози Градског музеја Вршац, како незванично сазнајемо, сматрају да је реч о хунским гробницама, док су локални археолози аматери дошли до бројних сазнања, која указују да је реч о неолитским календарима, старијим чак и од чувеног Стоунхенџа. Како год, оба локалитета су због свог изгледа јединствена у Србији.

У Музеју су нам казали да не желе да се баве спекулацијама, јер због недостатка финансија још нису успели да ураде опсежна археолошка истраживања. С друге стране, вршачки ентузијасти, како тврде, дошли су до сензационалног открића.
Они већ пет година, на летњи и зимски солстицијум, из центра тих кругова посматрају излазак сунца у односу на Вршачке планине и то на предлог универзитетских професора и археоастронома из Румуније, који истражују идентичне формације у својој земљи. И сваког пута су, како тврде, видели исто: сунце које се рађа тачно у подножју планине и, пратећи линију брда, као точак пење ка највишем врху. То се, кажу, више не може сматрати случајношћу.

– Сада смо већ готово сигурни да су ове кругове, пре више од 6.500 година, направили праисторијски људи, јер све указује на то да су из њих посматрали кретање сунца и планета, како би одредили које је годишње доба.

То је за њих било врло важно, јер су тако знали када треба да сеју или жању културе које су обрађивали – објашњава Фодор Тамаш из вршачког Удружења „Феликс Милекер“, које је 2016, постављањем видео-снимка на друштвеним мрежама, први пут широј јавности указало на постојање ових мистичних формација.
ЛЕТЊЕ И ЗИМСКО СВЕТИЛИШТЕ

АМАТЕРИ археолози верују да је Ватин био зимско, а Влајковац летње светилиште. На зимску краткодневицу из Ватина су снимили да сунце излази са крајње леве стране, и да се од подножја диже до Гудуричког врха. Гледано из влајковачких кругова, који се налазе са друге стране планине под углом од 90 степени, сунце на летњу дугодневицу такође излази у подножју највишег врха.

Разлог више да чланови Удружења верују да су вршачки кругови некада имали улогу календара је и то што су визуелно идентични ронделима – концентричним круговима правилног облика, којих има више од 150 у централној Европи, у долинама Елбе и Дунава, а за које се зна да су настали још у неолиту баш због посматрања небеских тела.

– И на нашим локалитетима се појављују четири правилна концентрична круга, која, идући од већег ка мањем, формирају благо узвишење – истиче Тамаш.

– Научници сматрају да су најстарији рондели потекли управо са обала Дунава, и да што су јужније то су старији и правилнијег облика. А наши кругови су најјужнији, што наслућује да је прављење оваквих календара потекло управо са нашег подручја.
САТЕЛИТ

КРУГОВИ код Ватина, чији је пречник 150 метара, опстали су толике миленијуме само због чињенице да се налазе на неплодном мочварном тлу, које ратари нису обрађивали. То, међутим, није случај са двоструко већим влајковачким круговима, који су више пута преоравани и сада се виде само њихови обриси. Обе формације су видљиве и из сателита – могу се наћи преко „Гугл мапе“.

Истражујући по стручној литератури и на интернету, саговорник „Новости“ није наишао на тако очуване ронделе, као што су кругови код Ватина. Управо из тог разлога, каже, они су огроман туристички потенцијал Вршца и Србије. Пример који треба следити је, како каже, Немачка, јер су они од својих Госек кругова направили праву атракцију.

Све, ипак, остаје у домену „недореченог“ док стручњаци не дају завршну реч, а за то је потребна подршка државе, да би се обавила опсежна археолошка истраживања.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.