АНДРИЈА МАНДИЋ: Влада прављена у амбасадама, а не на изборима

0
Андрија Мандић (Фото: Јутјуб)

Тридесет година проблема које нам је оставила владавина Мила Ђукановића не могу се решити у двеста дана владе Здравка Кривокапића. Зато треба прецизно препознати угаони камен непочинстава одлазећег режима чијим би рушењем попустила и нагло се оборила та накарадна и недемократска конструкција. Демократски фронт је у свом програму поређао низ одлука које би требало да донесе нова влада ако жели дисконтинутит са досадашњим начином владања. Ми тражимо оно због чега смо добили подршку грађана, тј. да дође до коренитих промена и нисмо заинтересовани за козметику којом се чувају тековине Мила Ђукановића.

Ово, у разговору за „Новости“, каже један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, председник Нове српске демократије, чланице победничке листе „За будућност Црне Горе“, чији носилац је био актуелни мандатар Здравко Кривокапић. У протекла два месеца много тога се десило на политичкој сцени Црне Горе, а они који су изнели терет промена остали су без министарских места у новој извршној власти. Дошли су експерти које је пре неколико дана промовисао мандатар.

* Како оцењујете чињеницу да ће министарска места уместо политичара сада заузети експерти?

– Не знам колико је добро, али знам да је тај експеримент нама као властити услов за формирање кабинета предложио мандатар Кривокапић. У средњем веку је воља владара била извор права, а сада се воља мандатара у јавном мњењу Црне Горе представља као нешто природно и прикладно у 21. веку. И по свему судећи, као што су некада постојали октроисани (подарени) устави, тако ћемо овде добити октроисану владу. Ми смо раније саопштили да ћемо подржати сваку владу без ДПС и очигледно су са том чињеницом рачунали сви они други који су идеју тзв. експертске владе уградили у своје изборне програме. Дакле, наш програм који смо понудили грађанима није нудио никакве експертске владе већ су то биле идеје других.
* Најпре је вашој странци понуђен МУП, сада је тај ресор припао партији Дритана Абазовића. Може ли се он обрачунати са криминалом и очистити фантоме из бирачког списка?

– У Новој српској демократији постоји више људи који су могли својим знањем, храброшћу и другим квалитетима да конкуришу за тај ресор, преузму га и поведу борбу против организованог криминала и корупције. Први неопходан корак био би онај којим би се из безбедносног сектора удаљили они појединци који су повезани са шефовима криминалних банди. Верујем да и мандатар размишља на сличан начин, па очекујем да ће изабрани „експерт“ веома брзо разрешити неке злочине, поготово тешка убиства, која дуги низ година оптерећују односе у нашем друштву.

* Колико ће нова влада бити народна?

– Владу ће чинити особе које неће имати никакву посебну одговорност према бирачима, него само према мандатару који је такав захтев испоставио политичким странкама у виду својеврсног ултиматума. Ако нема уважавања народне воље на почетку избора нове владе, свакако ће је бити на крају. Народ ће у коначном, на првим слободним изборима, све то оценити. Мислим да су овакве одлуке и ултиматуми веома опасни, поготово за Црну Гору која је дуго била заробљена од аутократског режима. Они који су ово наметали, кажу да ће то бити изузетак који неће постати правило и да, у ствари, они хоће да не поштујући данас народну вољу створе услове како би се она нешто касније обавезно поштовала. Знам да то чудно и нелогично звучи, али то је пресек садашњих политичких прилика.

* Како тумачите изјаве америчке амбасадорке у Црној Гори о кадровима у безбедносном сектору?

– То страно мешање, које је недозвољено у другим државама, у Црној Гори је изгледа за поједине учеснике политичког и јавног живота дозвољено, чак и пожељно. Народ је на изборима подржао промене и у том правцу направио јасан избор. Та народна воља би морала да буде светиња за све оне који су се кандидовали и учествовали на изборима. Нажалост, у пракси и ономе што сам претходних дана слушао на разним састанцима, то није тако. Некима је много важније шта се прича, мисли и говори у неким амбасадама него што желе и траже грађани Црне Горе.
* Колико је Црна Гора данас суверена?

– Готово нимало. Када су црногорски суверенисти предвођени Милом Ђукановићем одвајали Црну Гору од Србије, говорили су да се никакве одлуке, везане за Црну Гору, неће доносити изван Црне Горе. Данас, према свему ономе што сам доживео и видео, могу да кажем да се најважније одлуке доносе у амбасадама неколико западних држава. Ако се нешто не промени, можда би требало размислити да не трошимо средства на изборе и оптерећујемо народ нашим кампањама. Значајна средства би уштедели, а „независност“ ове земље уподобили са реалним стањем и жалосним положајем у који је допала данашња Црна Гора.

* Упокојио се митрополит Амфилохије. На сахрану су дошли Александар Вучић и Милорад Додик. Како оцењујете тај чин?

– Као ретко која истакнута личност, митрополит је и на својој сахрани окупио српског патријарха, председника Србије, политичког лидера Републике Српске, све релевантне српске политичаре из Црне Горе, највећег живог српског песника… Та саборност постаје симбол јединства који показује да смо заједно много јачи. Срби треба да сачувају у својим главама ту слику коју нам је подарио митрополит Амфилохије и да знају да када наши непријатељи имају ту слику пред својим очима, неће се лако усудити да покушају да нам науде. За свога живота владика је водио многе битке али му је посебно тешко падала борба против противника СПЦ у Црној Гори. Циљ свих њих је био да покушају да изазову раскол у нашој Цркви и нанесу штету српском народу. И од тог циља они сигурно неће одустати и у времену које је пред нама.

* Шта је почивши митрополит оставио у аманет?

– Посебна ја наша обавеза и дужност да доследно поштујемо косовски завет који нам је у аманет оставио митрополит Амфилохије. То значи да треба да престанемо да само критикујемо оне који се боре за Косово. Најлакше је али не и најпоштеније проглашавати некога другога, који није издао, за издајника, а да рецимо, као нова власт не урадимо ништа како бисмо ми променили однос Црне Горе према јужној српској покрајини и тако помогли нашем народу на Косову и Метохији.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.