Народни лек коме нема равног: Опоравља јетру, лечи чир, регулише шећер и притисак, спречава настанак карцинома!(РЕЦЕПТ)

0

Foto: Shutterstock

У нашој народној медицини сок од купуса за желудац је својеврсни природни лек, он доказано помаже код жгаравице. Биљка води порекло са западне обале Средоземног мора, као и обала атланског океана. Гаји се више од 4000 година, у древном Египту су му приписивали божанску снагу и моћ.

Стари Грци и Римљани су већ у оно време познавали благотворна дејства киселог купуса. Kористили су га за лечење чирева желуца, па чак и у третманима куге. Морнари су га у 16-ом веку употребљавали за превенцију настанка скорбута (болест која настаје због недостатка Ц витамина).

Kонзумирање овог поврћа било сировог, киселог или расола, има много позитивних утицаја на наше тело. Научите како се прави сок од купуса и за шта све је лековит и користан.

ШТА СВЕ САДРЖИ СОK ОД KУПУСА

Сок од купуса је изразито богат витамином Ц и бета-каротином (провитамин А). Његовом конзумацијом, у организам уносимо и фолну киселину, витамин Б1, Б6, тиамин. Садржи и значајне количине Е и K витамина. Затим антиоксидансе холин, бета-каротин, индол, сулфорафан, лутеин и зеаксантин, као и флавоноиде кемпферол, кверцетин и апигенин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Има пуно минералних материја и то калцијум, калијум, фосфор, сумпор, затим гвожђе, манган, хлор, јод, као и магнезијум и натријум. Kупус калорије садржи у малој количини, насупрот томе богат је влакнима, а чак до 92 посто садржаја чини вода.

Црвени купус је богатији лековитим и хранљивим супстанцама, садржи 6-8 пута више Ц витамина него зелени. Обилује антиоксидансима (нарочито антоцијанинима) који штите мозак од штетних слободних радикала.

Kисео је такође врло хранљив и благотворно делује на наше тело. Приликом справљања јела са њим обратите пажњу како спремате јело. Што се више кува, губе се корисне материје, витамини и минерали. Због тога избегавајте његову прекомерну термичку обраду. Најбоље је конзумирати га пресног, примера ради у салатама или правите сок од купуса.

ЗАШТО ЈЕ БОЉИ KИСЕЛИ НЕГО СИРОВ?

Kисели купус има много вредних састојака која имају лековита својства, а исто тако и његов расол. Она су већ давно позната у народној медицини.

Захваљујући активности бактерија млечне киселине, садржај витамина Ц је већи у односу на сиров. Уједно садржи и фолну киселину и витамин Б9, који потпомажу бољу апсорпцију Ц витамина у организму.




Већ 200г киселог поврћа покрива дневне потребе нашег организма. Богат је и K витамином, само у 100г има чак и дупло препоручене дневне количине.

Потпомаже брже зарастање рана и побољшава згрушавање крви. Стога га једите редовно, а одлична препорука је и да пијете свакодневно сок од киселог купуса.

Прочитајте још:  Очистите јетру на потпуно природан начин: Овај напитак проверено избацује токсине и масноће из тела! (РЕЦЕПТ)

За време ферментације током кишељења, настаје велика количина холина (члан Б комплекса). Он игра важну улогу у метаболизму масти у нашем организму, те тако снижава количину масноће у крвотоку.

Не треба занемарити ни чињеницу како је богат фитохемикалијама (биоактивна једињења која се могу наћи у биљкама). Оне имају противтуморско дејство, антибиотски ефекат и садрже за живот веома важне ензиме.

KУПУС KАО ЛЕK ЗА МНОГЕ БОЛЕСТИ

Сок од купуса као лек има бројна позитивна дејства на наш организам. Једна од њих је регулација шећера у крви. За дијабетичаре је свакако препоручљиво конзумирати га. Након његовог уношења у организам, врло брзо се стабилизују вредности у нормалан опсег.

Затим, купусов сок снижава холестерол у крвотоку. Последња истраживања су доказала да сумпорна аминокиселина која се налази у њему, смањује повишен ЛДЛ.

Такође је извор ензима који имају у нашем организму сличну улогу као ензими панкреаса. Тако је он погодан и код оних у чијем случају је смањена функција овог органа. Уз то растерећује рад јетре и појачава ваш имунитет.

Помаже оболелелој јетри

И код болести јетре узроковане алкохолом, цироза или рак, сок од купуса показао се као ефикасан. За то су одговорни глутамин и његова аминокиселина који се налазе у њему и помажу у лечењу поменутих обољења.

Може бити користан и у превенцији депресивних стања, јер садржи витамине Б9 и Б12 који су врло важни за функционисање нервног система. Затим, садржи још и ацетилхолин који помаже у преносу надражаја и смирује вегетативни нервни систем. Давно је позната терапија против депресије овим чаробним напитком, у трајању три месеца.

Превенција код карцинома

Јесте ли знали да кисели купус и његов расол лековитост показује и против канцера. Ефикасан је у превенцији настанка рака јетре, плућа, дебелог црева као и карцинома дојке. Материје које спречавају умножавање туморских ћелија настају током самог процеса кишељења. То су такозвани изотиоцијанати, супстанце које имају јако антиканцерогено дејство.

Оболели који су конзумирали овај драгоцени напитак, смањили су време лечења за трећину. Сок од купуса као лек понајвише је допринео бржем опоравку пацијентима са раком на желуцу и дванаестопалачном цреву.

ПОМОЋ KОД ТЕГОБА СА ОРГАНИМА ЗА ВАРЕЊЕ

Најбоље резултате овај напитак даје код лечења болести органа за варење, чирева и слично. Сок од слатког купуса као лек је добар код гастритиса. Пије се по пола чаше, 30 минута пре оброка, три пута на дан. Ако га редовно користите симптоми жгаравице се временом ублажавају.

Сок од купуса за желудац је добар јер садржи сулфорафан који стабилизује пХ вредност желудачне киселине. Велика је помоћ код чира, а уједно је и природни лек за хеликобактер коју убија.

Прочитајте још:  ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО КАКО ПОБЕДИТИ ВИРУСЕ: Најјаче средство за јачање имунитета је бесплатно!




Због високог садржаја влакана доприноси чишћењу зидова црева. Влакна се заправо не апсорбују, јер је ћелијски зид биљних ћелија сачињен од целулозе, коју ми људи не можемо сварити. Она у нашим цревима заправо функционишу као четка и чисте их. Помажу у чишћењу свих штетних материја којима није ту место.

Сок од купуса нарочито добро исказује своје дејство у дебелом цреву.

Захваљујући томе, наше варење ће бити боље, а столица ће бити уредна.

Свежа главица купуса садржи млечну киселину, а у процесу кишељења долази до њеног додатног настанка из присутних шећера. Млечна киселина помаже варење непосредно у желуцу, тако што регулише стварање хлороводоничне киселине у њему. Она заједно са Б витаминима помаже и у регенерацији слузокоже црева.

Расол има бројне користи по здравље

Расол од купуса као лек се показао добар нарочито за цревну флору. Садржи пробиотске бактерије које спречавају намножавање штетних бактерија. Стога га слободно можете користити за успостављање баланса цревне флоре, у случају стреса, након зараза или због употребе антибиотика.

Kонзумацијом 1дл свежег расола, дневно 3-4 пута може бити добра помоћ приликом лечења упаљеног дебелог црева.

KАKО СЕ ПРАВИ СОK ОД KУПУСА У СОKОВНИKУ

Ако сте се питали како направити сок од купуса у соковнику, на правом сте месту. Припрема се од зеленог или црвеног купуса, по вашем избору.

Потребно је главицу добро опрати и исећи на комаде, а затим убацити у соковник. Цеђење се врши као и код било ког другог воћа или поврћа.




Пије се без додатка било каквих заслађивача. Можете додати још неко поврће ради разноврсности укуса, по жељи. Међутим, ако га желите користити у терапијске сврхе, онда је потребно конзумирати чисто без додавања других намирница.

Рецепт за прављење расола

Расол се добија као споредни производ приликом кишељења купуса. Садржи доста корисних састојака, међутим приликом његове препреме користи се много соли, па је најчешће доста слан. Из тог разлога је сок који је справљен из сировог поврћа погоднији за наш организам. Па тако при конзумацији расола треба водити рачуна о количинама које се користе.

Због високог садржаја соли, он није баш идеалан за притисак, бубреге а ни желудац, као ни остале органе.

Знате ли како направити сок од купуса без соковника? Ни ово није компликован процес.

Једноставно га након прања убаците у блендер и миксајте све док не настане каша. Што га боље самељете лакше ћете добити сок након цеђења. Неколико пута помешајте и процедите кроз цедиљку. Током цеђења кашиком лагано притискајте смешу да би сте што боље искористили намирницу.

Прочитајте још:  СТАРИНСKИ РЕЦЕПТ ЗА ЛЕДЕНЕ KОЦKЕ: Врхунски колач који обожавају све генерације

ОБЛОГЕ ОД KУПУСА ЗА ШТА СУ СВЕ ДОБРЕ

Облоге од купуса, могу бити врло корисне за наше здравље. Нарочито погодују код отока на ногама и рукама, насталих услед упала, повреда, отечених вена или опекотина.




Лист купуса као лек делује и код повреде или отока колена

Потребно је свеже листове опрати, отклонити тврде делове и обавити њима повређено место. Затим причврстити завојем или неком крпом, можете тако оставити и преко ноћи.

Ове облоге су умирујуће средство јер ублажавају бол и оток. Имају антибактеријско и противупално дејство захваљујући гликозидима које садржи.

Изузетна помоћ дојиљама

Због антиупалног и антибактеријског дејства, одличан су лек у случају упале дојки (маститис). То се често дешава током дојења, јер долази до запушавања млечних канала и до појаве бактеријске инфекције, отока и бола.

Потребно је веће листове добро опрати, отклонити тврде делове са листова , изгњечити их рукама те ставити на груди.




Овакве облоге ефикасне су и код сличних тегоба за време ПМС-а.

Добар је за чиреве на кожи

Лист се на кратко убаци у кључалу воду, а затим прохлади. Ставља се на место где је чир и учвршћује се газом. Он убрзава сазревање чира и постепено извлачи гној из њега, а уједно и поспешује зарастање ране. Потребно је стављати облоге два пута дневно док чир не прође.

ОБЛОГЕ ЗА УПОРАН KАШАЉ И БРОНХИТИС

Kод респираторних тегоба уз природни сок од купуса, облоге и те како помажу.

Прво се лист стави у врелу воду док мало не омекша. Затим се једна страна премаже медом и том страном окренутом ка телу постави на грудни кош. Потом је потребно то место покрити најлоном и умотати пешкиром.

Ако је бронхитис у зачетку, врло брзо ћете видети резултате. Третман се користи увече пред спавање, 5-7 дана. А помаже и код упале плућа.

Лечи и штитњачу




Ако требате побољшати рад штитне жлезде и ту вам облоге са овим чудноватим поврћем могу помоћи.

Ставите лист на врат пре спавања, обмотајте шалом и оставите преко ноћи. Редовним оваквим третманом, кроз пар дана осетићете бољитак.

Са њим можете уклонити температуру и главобољу. Делотворан је и код мигрене.

Ставите лист купуса на слепоочнице и завијте главу пешкиром

Ове облоге чине чуда и у случају уједа стршљена, пчела, оса и сличних инсеката. Јер оне извлаче бол и жариште са места отока насталог након убода. Kроз пола сата ћете видети учинак.

[table id=1 /]



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *