Тројица турских генерала и 200 војних саветника донели победу Азербејџану

0

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

ПРВИХ дана агресије Азербејџана на Карабах кренуле су биле вести да је смењен начелник његовог Генералштаба – генерал-пуковник Неџмедин Садигов.

Чак се тврдило да је ухапше и оптужен за издају и „сарадњу са руском војном обавештајном службом“.

У то време се тврдило и да је генерал Садигов устао против „турске превласти у руководству оружаних снага Азербејџана“.

Војни врх у Бакуу све ово је демантовао, али се Садигов отада није појављивао у јавности, а његова страница је изненада нестала са званичног сајта Министарства одбране Азербејџана.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Садигову је замерано и то што је рођен у Дагестану, у Дербенту, и што је пореклом Лезгин. Тврдило се и да слабо зна азербејџански (турски) језик и да има рођаке. Чак: и да је његов рођак донаводно служио у руској војсци на територији Јерменије. У саставу руске 102. војне базе у Гјумрију.

Турски војни саветници већ годинама имају значајан утицај у азербејџанској војсци. Руководили су и њеним наоружавањем. И до почетка другог рата за Карабах имали су у њој доминантан утицај.

Генералу Садигову се приписују и речи изговорене на једном од састанака војног врха у Бакуу: „Ако Турцима дамо војску, можда ћемо морати да дамо и наше жене?“.

Војска Азербејџана ослобођена је официра и генерала који су почели да служе у Совјетском Савезу, који су студирали су у совјетским војним академијама. Они који су стажирали или студирали у Турској – постављени су на кључна места.




А турски саветници су постављени – изнад њих.

Прочитајте још:  Ангела Меркел је синоћ телефонским позивом спречила рат?

Група на челу са генерал-мајором Бахтијаром Ерсајем, начелником Оперативне управе Копнене војске Турске, била је директно укључена у организацију операције против Карабаха.

Ерсај се налази у Бакуу и лично је – након смењивања Садигова – дириговао азербејџанским Генералштабом поводом операција против Карабаха.

У планирању и спровођењу операције против Карабаха најдиректније је учествовао и генерал-потпуковник Шереф ​​Онгај, командант 3. армије Копнене војске Турске, дислоциране у регији Ерзинцан у источној Анадолији.

Он је уАзербејџан дошао почетком септембра, а и – цело лето.

Онгај и неколико других турских генерала испланирали су заједничке турско-азербејџанске офанзивне операције.

Ерсај је командовао целом операцијом против Карабаха.




Турски лист Хуријет („Слобода“) објавио је у августу 2016. године да је он 2003-ће као обавештајни официр учествовао у покушају војне завере против Реџепа Ердогана, који је тада био управо преузео место премијера.

Ерсај је тада наводно био ухапшен и осуђен на 16 година, али је одмах након пресуде из непознатих разлога помилован.

Постоје претпоставке да се Ерсај договорио са истрагом и сведочио против других учесника завере.

Убрзо је добио чин бригадног генерала и пребачен је на „курдски фронт“ где био је на челу 2. бригаде командоса, која је активно учествовала у борбама против оружаних формација Курдистанске радничке партије (ПКК) на територији Турске.

Наводно је стекао репутацију „једног од најбољих специјалиста у контрагерилско ратовање“.

„Хуријет“ наови и да је Ерсај учествовао у операцијама у Либији. Усавршавао се у Заједничком војном центру НАТО у Ставангеру у Норвешкој. У августу 2019. године добио је чин генерал-мајора.

Јавне информације о генерал-пуковнику Шерефу Онгају су врло ретке.

Прочитајте још:  Америка објавила услов за престанак увођења санкција Русији




Завршио је војну академију у Анкари 1982. године и служио у разним јединицама копнених снага. За команданта 9. армијског корпуса постављен је 2014. године.

У Азербејџану делује и око 200 војних саветника.

Нису били на првој линији фронта, али су имали важне улоге.

Део њих је координирао рад сателитских комуникационих станица у Бакуу и на територији војног аеродрома у Габали. Азербејџанској војсци је било наређено да „у свему следи упутства и жеље саветника“.

Да са њима не полемише и да им ни у чему не противречи.

Још један турски генерал је командовао у операцијама против Карабаха генерал-мајор Хексел Кахја који је годинама био задужен за логистику турске ратне авијације.

Он се и у августу сретао са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.

Процењује се да је он на територији Азербејџана најмање од јула 2020-те.

Кахја је пре доласка у Азербејџан у Либији организовао рад Глобалног центра за безбедност и операције (Global Center for Security and Operations, GСSO). Његова главна улога била је – управљање турским беспилотним летелицама Bayraktar TB2.

Захваљујући њима, заустављена је офанзива маршала Хафтара на Триполи.


[table id=1 /]




Факти

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *