Тројица турских генерала и 200 војних саветника донели победу Азербејџану

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

ПРВИХ дана агресије Азербејџана на Карабах кренуле су биле вести да је смењен начелник његовог Генералштаба – генерал-пуковник Неџмедин Садигов.

Чак се тврдило да је ухапше и оптужен за издају и „сарадњу са руском војном обавештајном службом“.

У то време се тврдило и да је генерал Садигов устао против „турске превласти у руководству оружаних снага Азербејџана“.

Војни врх у Бакуу све ово је демантовао, али се Садигов отада није појављивао у јавности, а његова страница је изненада нестала са званичног сајта Министарства одбране Азербејџана.
Садигову је замерано и то што је рођен у Дагестану, у Дербенту, и што је пореклом Лезгин. Тврдило се и да слабо зна азербејџански (турски) језик и да има рођаке. Чак: и да је његов рођак донаводно служио у руској војсци на територији Јерменије. У саставу руске 102. војне базе у Гјумрију.

Турски војни саветници већ годинама имају значајан утицај у азербејџанској војсци. Руководили су и њеним наоружавањем. И до почетка другог рата за Карабах имали су у њој доминантан утицај.

Генералу Садигову се приписују и речи изговорене на једном од састанака војног врха у Бакуу: „Ако Турцима дамо војску, можда ћемо морати да дамо и наше жене?“.

Војска Азербејџана ослобођена је официра и генерала који су почели да служе у Совјетском Савезу, који су студирали су у совјетским војним академијама. Они који су стажирали или студирали у Турској – постављени су на кључна места.
А турски саветници су постављени – изнад њих.

Група на челу са генерал-мајором Бахтијаром Ерсајем, начелником Оперативне управе Копнене војске Турске, била је директно укључена у организацију операције против Карабаха.

Ерсај се налази у Бакуу и лично је – након смењивања Садигова – дириговао азербејџанским Генералштабом поводом операција против Карабаха.

У планирању и спровођењу операције против Карабаха најдиректније је учествовао и генерал-потпуковник Шереф ​​Онгај, командант 3. армије Копнене војске Турске, дислоциране у регији Ерзинцан у источној Анадолији.

Он је уАзербејџан дошао почетком септембра, а и – цело лето.

Онгај и неколико других турских генерала испланирали су заједничке турско-азербејџанске офанзивне операције.

Ерсај је командовао целом операцијом против Карабаха.
Турски лист Хуријет („Слобода“) објавио је у августу 2016. године да је он 2003-ће као обавештајни официр учествовао у покушају војне завере против Реџепа Ердогана, који је тада био управо преузео место премијера.

Ерсај је тада наводно био ухапшен и осуђен на 16 година, али је одмах након пресуде из непознатих разлога помилован.

Постоје претпоставке да се Ерсај договорио са истрагом и сведочио против других учесника завере.

Убрзо је добио чин бригадног генерала и пребачен је на „курдски фронт“ где био је на челу 2. бригаде командоса, која је активно учествовала у борбама против оружаних формација Курдистанске радничке партије (ПКК) на територији Турске.

Наводно је стекао репутацију „једног од најбољих специјалиста у контрагерилско ратовање“.

„Хуријет“ наови и да је Ерсај учествовао у операцијама у Либији. Усавршавао се у Заједничком војном центру НАТО у Ставангеру у Норвешкој. У августу 2019. године добио је чин генерал-мајора.

Јавне информације о генерал-пуковнику Шерефу Онгају су врло ретке.
Завршио је војну академију у Анкари 1982. године и служио у разним јединицама копнених снага. За команданта 9. армијског корпуса постављен је 2014. године.

У Азербејџану делује и око 200 војних саветника.

Нису били на првој линији фронта, али су имали важне улоге.

Део њих је координирао рад сателитских комуникационих станица у Бакуу и на територији војног аеродрома у Габали. Азербејџанској војсци је било наређено да „у свему следи упутства и жеље саветника“.

Да са њима не полемише и да им ни у чему не противречи.

Још један турски генерал је командовао у операцијама против Карабаха генерал-мајор Хексел Кахја који је годинама био задужен за логистику турске ратне авијације.

Он се и у августу сретао са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.

Процењује се да је он на територији Азербејџана најмање од јула 2020-те.

Кахја је пре доласка у Азербејџан у Либији организовао рад Глобалног центра за безбедност и операције (Global Center for Security and Operations, GСSO). Његова главна улога била је – управљање турским беспилотним летелицама Bayraktar TB2.

Захваљујући њима, заустављена је офанзива маршала Хафтара на Триполи.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Факти

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.