Пет држава чије су привреде избегле корона-кризу

0
Foto: Pixabay

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће ове године светски БДП опасти за 4,4 одсто услед пандемије. Најприметнији изузетак биће привреда Kине, која има процењени раст реалног БДП-а од 1,9 одсто током године корона-кризе, док се предвођа да ће киснекса економија порасти за 8,2 одсто у 2022. години, преноси фДи Интеллигенце.

Очекује се да ће Kина ући у наредну годину са стопама раста сличним оним препандемије, а отпорност Kине такође ће довести до раста у региону, посебно у Вијетнаму и Багладешу.

Раст ће забележити и Гвинеја, где кинеска потражња за рударским производима омогућава позитивне стопе раста.
Kако у недавном извештају наводи Лери Ху, економиста за инвестициону банку Мацqуарие Цапитал, постоје два главна фактора у начину на који се Пекинг изборио са кризом.

Kао прво, Kина је увела вероватно најстрожије мере безбедности на свету, што је довело до наглог пада привредне активности. Међутим, те мере помогле су да се пандемија сузбије довољно да се становништво врати у нормалу, након чега се потрошња опоравила истовремено кад и производња.

Пекинг је такође уместо давања новца домаћинствима натерао банке да позајмице издају углавном привреди, док јетаргетирала Народна банка Kине обезбедила ликвидност банкарског система, али и циљала опоравак мала и средња предузећа.

Након наглог економског раста земље у последњих 40 година, председник Kине Си Ђинпинг изјавио је почетком новембра да је сасвим могуће да се економија поново дуплира од 2020. до 2035. године.
Очекује се да ће раст БДП-а суседног Вијетнама успорити на (позитивних) 1,9 одсто у овој години, а затим достићи 6,7 одсто у наредној.

За Бангладеш се предвиђа смањење стопе раста на 3,8 одсто, мање од пола стопе у претходној години према подацима ММФ, док се очекује да ће благи опоравак довести до стопе од 4,4 у наредној фискалној години.

Пекинг је прогласио у јулу да ће 97 одсто увоза из Бангладеша примењивати нулта стопа царине.

Гвајана ће у овој години имати највећи раст БДП-а од око 26 одсто, али се сматра да такав раст није одржив за ту јужноамеричку земљу, због чега се очекује знатни пад у наредној години.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.