Савет Федерације Русије одобрио слање војника у Карабах

0

Савет Федерације Русије једногласно је усвојио резолуцију којом се даје сагласност руском председнику да у Нагорно-Карабах пошаље руске војнике.

„Дати сагласност председнику Русије да у Нагорно-Карабах од 10. новембра 2020. пошаље војну јединицу Оружаних снага Русије са неопходним наоружањем, војном и специјалном техником, у складу са заједничком изјавом председника Азербејџана, премијера Јерменије и председника Русије од 9. новембра 2020. године у циљу поштовања споразума о прекиду ватре и других непријатељских акција са азербејџанске и јерменске стране, како би се избегло масовно страдање цивила у Нагорно-Карабаху и наношење велике штете цивилним објектима“, наводи се у резолуцији Савета Федерације.

За резолуцију је гласало 129 сенатора.

Према Уставу Русије, питање увођења војног контигента решава Савет Федерације, али се руски мировњаци већ налазе у Карабаху. Како је објаснио председник законодавног комитета Савета федерације Андреј Клишас, председник је имао право да пошаље мировњаке у Карабах без сагласности Горњег дома, јер су тамо погинули и Руси.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, пошто се у овој ситуацији ради о политичком договору, по којем ће се руска војска дуго времена налазити изван граница Русије, одобрење Савета Федерације је неопходно, објаснио је Клишас. Мировни мандат руских снага у Карабаху трајати пет година, уз могућност његовог продужења.

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко је саопштио да сада није на дневном реду питање повећања броја руских мировњака у Нагорно-Карабаху.

„Број руских мировњака одређен је одговарајућом изјавом тројице председника. Полазимо до онога што је тамо речено. Сада то питање није на дневном реду“, рекао је он.

Прочитајте још:  Европа заобиђена, Руси отворили нови транспортни коридор за Индију

Раније се руски председник Владимир Путин обратио Савету Федерације да одобри слање руских миротвораца у Нагорно-Карабах.


[table id=1 /]




Sputwik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *