Удружење радника на интернету позвало на дигитални протест

0

Foto: Udruženje radnika na internetu

Удружења радника на интернету (УРИ) упутило је јавни позив на “солидарни дигитални протест” путем своје званичне Фејсбук странице, који за циљ има да слањем мејлова и телефонским позивима надлежним институцијама покаже неслагање са, како се оцењује, застрашивањем фриленсера.

УРИ је истовремено позвао све појединце, организације, институције, покрете и удружења да подрже њихов апел држави слањем дописа, мејлова или јавним наступима.

“Заједничком акцијом, масовним слањем мејлова и позивањем њихових бројева телефона показаћемо им колико нас има и да смо једногласни у намери да не пристанемо на њихово застрашивање”, наводи се у саопштењу.

Радницима на интернету предложен је и текст поруке коју би могли да пошаљу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ја радник на интернету, поштено радим свој посао и живим од тога. Не пристајем на неразумне намете, превисоке, ненаплативе и изненадне. Желим да живим у својој земљи и успео сам да пронађем начин да то остварим, радећи на интернету. Апелујем да држава одмах прекине са претњама и прогоном десетина хиљада мојих колега и мене. Позивам државне органе да уваже и прихвате моје захтеве”, предлаже се у саопштењу.

Међу захтевима које ће радници на интернету упутити држави су обустава поступака пореске контроле, доношења и извршавања пореских решења све док се, како се наводи “не успостави одржив, транспарентан и прецизан пореско-правни оквир за раднике на интернету”.

Тражи се и датум почетка преговора и дијалога о правном статусу радника на интернету, дефинисање структуре и финансијских стопа пореза и доприноса.

Удружење радника на интернету прошле недеље је предало своје захтеве премијерки Ани Брнабић, министру финансија Синиши Малом и директорки Пореске управе Драгани Марковић, када су затражили стопирање наплате или покретања пореских поступака, као и хитне преговоре.

Прочитајте још:  Постоји алтернатива европском путу: Конгрес БРИКС -а и Србије на јесен у Београду

У саопштењу се додаје и да су премијерка и министар изјављивали да су спремни за преговоре са њима, али да још увек нису добили одговоре на захтеве, због чега оцењују да је сада тренутак да надлежни “чују сваког од (фриленсера) појединачно и да им се јасно стави до знања да до преговора мора да дође”.


[table id=1 /]




За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *