На дан светог архангела Михаила преминуо наш прогоњени владика рашко-призренски Артемије

0

Владика Артемије

Како јављају домаћи медији, наш прогоњени владика Артемије, преминуо је данас после краће болести у болници у Ваљеву.

Артемије (Марко) Радосављевић рођен је у 1935. године селу Лалић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завришио је у Атини где је и докторирао. За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Због ревносне бриге за Косово и Метохију, што није одговарало ондашњим, али ни садашњим властима, Свети Синод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Међутим, неколико месеци касније Артемије је формиао Епархију рашко-призренску у егзилу. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори. На место епископа рашко-призренског именован је дотадашњи викарни епископ Липљански Теодосије.




Осим монашке, владика Артемије имао је велику друштвену и политичку улогу након ратних сукоба на Kосову. Састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преминуо је дан након смрти патријарха српског Иринеја.

Мејнстрим медији тврде како је и Владика Артемије такође преминуо од короне, попут патријарха српског Иринеја и владике Милутина, за шта нема доказа, осим тврдњи.

Иако рашчињен он до смрти сматран и поштован као једнам од оних ретких исправних пастира који нису напустили свој народ и водили су искрену борбу против екуменизма.

Пре само неколико дана навршило се десет година од прогона владике рашко призренског Артемија!

10 ГОДИНА ПРОГОНСТВА ЕПАРХИЈЕ РАШКО ПРИЗРЕНСКЕ

Бог да му душу прости и слава му!

Васељенска



[table id=1 /]

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *