Блумберг: Следеће године смена на трону тржишта нафте

0

(фото: Depositphotos, cherezoff)

Сједињене Америчке Државе могле би 2021. године уступити Кини своје вођство на глобалном тржишту прераде нафте, преноси агенција Блумберг позивајући се на прогнозу Међународне агенције за енергетику.

У Сједињеним Америчким Државама затварају се рафинерије, на пример, „Ројал Дач шел“ у Луизијани, која није била превише застарела.

За разлику од тога, у Кини се граде најмање четири нова предузећа – њихов укупни капацитет биће 1,2 милиона барела дневно, што може да се упореди са капацитетом прераде нафте у Великој Британији.

Глобална потражња за горивом опала је због пандемије вируса корона, која је такође утицала на производњу и прераду нафте. Она је пала за рекордних 1,7 милиона барела. Више од половине долазило је из америчких фабрика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, криза је убрзала промене у томе ко и како троши нафту: у Кини и другим азијским земљама расте потражња за пластиком и нафтом. За разлику од Сједињених Америчких Држава и Европе, где се боре са дубљом економском кризом. Осим тога, ситуацију погоршавају и дугорочне перспективе потражње за нафтом због преласка на алтернативне изворе енергије.




Пораст прераде нафте у Кини, заједно са изградњом рафинерија у Индији и на Блиском истоку, огледа се у глобалном енергетском систему. Кинеска предузећа сада јачају на међународним тржиштима горива. При томе, како се наводи, ово представља проблем не само за Сједињене Америчке Државе, већ и за друге азијске земље.

Прочитајте још:  ОЛУЈА ИЗ РУСИЈЕ KОЈУ ЈЕ ВУЧИЋ САKРИО: Путин не жели да га види јер тајно одлази у Вашингтон БЕЗ ЗНАЊА МОСKВЕ

Истраживачка компанија „Вуд Макензи“ приметила је да ће више од половине капацитета за прераду нафте бити направљено управо у овом региону и да ће бити усмерено на пластику.

„Кина ће вероватно престићи Сједињене Америчке Државе у наредних годину или две“, преноси агенција речи директора компаније „Факт глобал енерџи“ Стива Сојера.
Међутим, упркос расту капацитета у Кини, Индији и на Блиском истоку, индустрији би могле би потребне године да се опорави од штете коју је нанео ковид 19.

[table id=1 /]



Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *