Млинари траже бесцарински извоз брашна у Турску

0
(Фото; Пиксибај)

Представници млинара у Србији сматрају да треба преговарати о бесцаринском извозу брашна у Турску, а разлог виде у чињеници да се турска опрема за млинарство у Србију увози без царине, пише Политика. Млинари напомињу да би тако могла да се „прегура“ неповољна ситуација у којој се налази домаћа производња брашна.

Удружење млинара „Житоунија“ упутило је иницијативу да се допуни трговински споразум са Турском у делу који се односи на тај сектор пословања.

Додају и да траже да се за извоз брашна за људску исхрану из Србије у ту земљу одобри годишња квота од 10.000 тона.

„Kоличина коју предлажемо не би угрозила турску производњу брашна. У укупној потрошњи овог производа у тој држави учествовали бисмо са свега 1,7 промила, што је тржишно безначајно учешће“, каже директор Удружења „Житоунија“ Здравко Шајатовић.
Према његовим речима то би била вредност еквивалентна просечном годишњем бесцаринском увозу млинске опреме из Турске у нашу земљу.

Шајатовић напомиње да је домаће млинарство у све тежој позицији јер извоз брашна у друге државе опада, па би отварање тржишта Турске на основу неке врсте реципроцитета било корисно за произвођаче и целокупан сектор.

„АПСУРДНЕ“ БРОЈKЕ
У „Житоунији“ сматрају да би предлог могао да тема на неком од наредних састанака државних делегација две земље о унапређењу економских односа.

„Нажалост, брашно не може да се извози у Турску без царине. И уопште да се извози јер није ослобођено тог намета, па није конкурентно на турском тржишту“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је нелогично да се у Србију из Турске без царине увозе производи високог степена обраде у коју спада млинска опрема, док брашно из Србије, које спада у нижи стешен обраде није ослобођено царине.
„Ако овај случај преведемо на језик конкретних бројки, ситуација је потпуно апсурдна. Увоз млинске опреме из Турске у Србију у 2018. и 2019. години износио је око четири милиона евра. Истовремено, Србија није извезла ни килограм брашна за људску исхрану у Турску“, напомињу у „Житоунији“.

Шајатовић истиче и да су потпуно неосновани аргументи турске стране да би увоз брашна из Србије у Турску угрозио њихову домаћу производњу.

Подсећају и да је Босна и Херцеговина 2018. године, извезла у Турску брашно без царине на основу споразума о слободној трговини те две државе. То је како кажу била количина од око 70.000 тона, иако БиХ има скромну производњу пшенице која им није довољна ни за сопствене потребе.

„У првих осам месеци ове године извоз брашна је био знатно мањи – 7.781 тону, вероватно зато што се сада тражи доказ о домаћем пореклу сировине“, рекао је Шајатовић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.