Агенција променила критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха: Он што је раније било загађен, сада је прихватљив

0
Pixabay

Агенција за заштиту животне средине Републике Србије недавно је, без најаве и објашњења у јавности, променила критеријуме за оцену квалитета ваздуха, и то тако да се ваздух који је до сада био оцењиван као „загађен“ од сада оцењује као „прихватљив“, саопштиле су организације РЕРИ и БОШ.

Представници цивилног друштва наводе да су горње границе за количину штетних честица померене, тако да сада ваздух који садржи преко 40 микрограма по кубику ПМ 2.5 честица више није више „загађен“ већ „прихватљив“.

Исто тако, уколико ваздух садржи 50.0001 микрограма по кубику азотних диоксида (НО2) он је сада „одличан“, а не само „добар“.
„Kритеријуми који се данас могу пронаћи на сајту Агенције разликују се од оних који су коришћени у извештају за заштиту животне средине објављеном у септембру ове године. Ови критеријуми се, свакако, разликују и од оних које користи Европска агенција за заштиту животне средине која има значајно строжије стандарде за оцену квалитета ваздуха. Из доњег графикона могу се видети промене у критеријумима Агенције из прошле и ове године као и упоредни критеријуми које примењује Агенција ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Агенција променила критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха: Он што је раније било загађен, сада је прихватљив

Vrednosti pre promene (Izvor: RERI i BOŠ)

Агенција променила критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха: Он што је раније било загађен, сада је прихватљив

Vrednosti nakon promene (Izvor: RERI i BOŠ)

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и Београдска отворена школа (БОШ) су зато питале институцију надлежну за одређивање критеријума за праћење квалитета ваздуха зашто је одлучила да промени критеријуме и на основу којих прописа.

Обе организације указују да се критеријуми за оцену квалитета ваздуха које примењује Европска агенција за заштиту животне средине, (чија је држава Србија сарадница) значајно разликују од критеријума које користи Агенција за заштиту животне средине.

„Занимљиво је да се на сајту агенције појавио ‘нови-стари’ извештај, у којем недостаје податак да резултати аутоматског мониторинга из локалне мреже града Београда нису достављени Агенцији и поред више захтева, а на шта су РЕРИ и БОШ већ указивали“, додаје се у саопштењу.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.