Алексеј Полозов: Почетак нових прогона православне вере

0

Московске власти су још једном показале свој циничан однос према Православној Цркви. Ако су раније, у првом таласу коронавируса, православне храмове поистовећивале са позориштима и циркусима, забрањујући им истовремено посећивање оба, сада су одлучиле да уведу QR – кодове за посету свим црквама у Москви и Московској области.

„Такви кодови су већ уведени за госте ноћних клубова, барова и ресторана“, рекао је Виктор Миронов, парохијанин једног од московских манастира. – Али да ли је могуће упоредити забаву са духовном потребом? Такве иницијативе крше закон о слободи савести и могле би се сматрати верским непријатељством оних људи који су предложили ову неприхватљиву новотарију“.

Заменик председника Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске патријаршије Вакхтанг Кипшидзе, такође је изразио неслагање са предлогом власти. Изразио је мишљење да је иницијатива за увођење QR кодова за потпуну контролу над парохијанима који посећују православне цркве неетична.



„Развој нових информационих технологија изазива велику забринутост код верника који се не могу сложити са мешањем у њихов приватни живот, са контролом посета, на пример, храмовима. Као што знамо, сада се активно расправља о идеји QR- кодова за приступ одређеним јавним институцијама. Храм не може бити и, надам се, никада неће бити место за посету које захтева неку врсту владиног обавештења. Према нашем мишљењу, ово крши основни принцип слободе савести и приватног верског живота“, рекао је он на конференцији за новинаре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кипшидзе је подсетио новинаре на времена совјетског прогона Православне Цркве, када су људи слати у логоре због своје вере или једноставно уништавани. „Ово је неетично, неморално и једноставно нас подсећа на она времена када је верски живот био забрањен, и наравно да не желимо да се таква времена врате“, рекао је заменик председника Синодалног одељења.

Прочитајте још:  Олга Четверикова: Ватикан и „инклузивни капитализам“ – пут у кастинско друштво



Такође је изразио мишљење да су се људи током прве изолације већ суочавали са питањима која захтевају дискусију, промене у приступима, тамо где је то неопходно, ако не желимо да постојимо у условима дигиталног тоталитаризма.

Па ипак, многи верници су се већ суочили са чињеницом да врх РПЦ-МП, кокетирајући са властима, прави компромисе, што изазива велику смутњу не само међу парохијанима, већ и и редовима епископа и свештеника. То су богохулно умакање кашичица за причешће у алкохол или сирће, и режим маски који приморава људе да штете здрављу зарад апсолутно нерационалних захтева епидемиолошких служби итд.

Црква је одвојена од државе и она је увек била и остаје прогоњена од стране власти. Стога је наивно очекивати од владара – неверника да ће се одрећи својих злочестих идеја. За многе је будућност ове дигиталне иницијативе већ јасна. Данас ће наши јерарси рећи да су против QR – кодова, а сутра ће почети да убеђују стадо да ово није духовно питање и да нема никакве везе са вером човека.

[table id=1 /]



Превод са руског и приређивање: “Борба за веру”

Извор: “Православный крест”

http://pkrest.ru

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *