”ВОЈНИ ШЕНГЕН”: Мењају законе земаља да се дочепају белоруске границе

0

(Фото: REUTERS / Russell Cheyne)

Пандемија коронавируса није спречила западне земље у извођењу војних вежби у близини граница Белорусије. Њихов број и размере само су порасли, рекао је генерал-мајор Руслан Косигин, начелник Генералштаба оружаних снага Белорусије.

Према његовим речима, годишње се на територији суседних држава одржи до 80-90 вежби. Ако је раније у њима учествовало око 30 хиљада људи, сада их има до 150 хиљада.

„Само ове године, упркос чињеници да је најављено и речено да је ковид пандемија, највеће вежбе одржане су на територији држава суседних Републици Белорусији. Количински више од 80 вежби “, рекао је Косигин за ТВ канал СТВ.



Шеф Генералштаба Белорусије приметио је да је у овим маневрима учествовало више од 100 хиљада војника и преко десет хиљада јединица војне и специјалне опреме. Вежбале су се и акције стратешке бомбардерске авијације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Говоримо о лету стратешких бомбардера из континенталног дела САД-а, који лете на рути широм Европе са позивом на територију Украјине. И са великим степеном вероватноће – разрађивањем питања борбене употребе са приступом линијама, лансирањем крстарећих ракета из ваздуха“, цитирају Косигина РИА Новости.


Прочитајте још: 


Високорангирани белоруски војник говорио је и о променама у законодавству западних земаља, што поједностављује поступак кретања трупа широм Европе. Назвао га је „војним шенгеном“. То указује на спремност за стварање великих група, укључујући и територију држава суседних Белорусији.

Прочитајте још:  МИП Русије: Укронацисти спречавају евакуацију цивила

Средином новембра министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изразио је забринутост због ситуације на границама земље. Такође је говорио о летовима америчких стратешких бомбардера. Према речима министра, одговор ће бити заједничке вежбе са Русијом.

[table id=1 /]



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *