БИРН: Фирма функционера СНС-а покушала супротно уговору да наплати 235.000 евра „Застава оружју“

0
(Фото. Твитер)

Предузеће „ВИП Глобал Логистицс“, које је у власништву високог функционера Српске напредне странке, је у посредовању при извозу оружја државног предузећа „Застава оружје“ склопило консултантски уговор са кипарском фирмом која је у власништву директора „ВИП Глобал Логистицс“. Тиме су, како наводи БИРН, покушали супротно уговору да наплате услуге од „Застава оружја“ за износ од 235.000 евра.

Kако тврди БИРН, Немања Маријан, члан главног одбора Српске напредне странке и Предраг Николић су дугогодишњи пословни партнери и обојица су радили за локалне огранке мултинационалне корпорације „Посеидон Гроуп“.

Након тога су фебруара 2017. године основали фирму „ВИП Глобал Логистицс“, где је Маријан власник, а Николић директор.

БИРН напомиње да су само три месеца након оснивања фирме у мају 2017, добили дозволу Министарства трговине да се упишу у регистар увозника и извозника наоружања, иако нису имали искуства у раду са наменском индустријом.

Затим су, како се додаје, као посредници склопили неколико посредничких уговора са државном фирмом „Застава оружје“ у вредности од најмање 14,5 милиона долара.

Према истраживању БИРН-а, проблеми крећу током 2019. године, приликом реализације једног од ових послова, када је „ВИП Глобал Логистицс“ фактурисала додатне трошкове, који нису у складу са уговором потписаним са „Застава оружјем“.

УГОВОР СА KИПАРСKОМ ФИРМОМ
БИРН наводи да је „ВИП Глобал Логистицс“ потписао консултантски уговор са фирмом „Фелиxон Инвестментс Лимитед“ чији је власник управо Предраг Николић.

Тако се испоставило да су се „консултовали“ са сопственим директором, за износ од 235.000 евра и то покушали да наплате „Застави“, што је утврдила и Државна ревизорска институција (ДРИ).

Додатни консултантски трошкови фактурисани су произвођачу оружја „Застава оружје“, упркос томе што према уговору између ВИП Глобал Логистицс и крагујевачке фирме, све додатне трошкове треба да сноси извозник, а не произвођач.

Бивши члан Одбора Агенције за борбу против корупције Божо Драшковић каже да нема простора за било какве консултантске услуге „уколико је сам посао био суштински комисиони, што значи посреднички“.

„Дакле, ‘Заставу након’ добијања одобрења, које издају државне институције, не занима за кога и по којој цени посредник препродаје оружје. Kонсултантске услуге нити су постојале, нити је продавац ‘Застава оружје’ за њима имала потребе… ‘Заставу’ након добијања одобрења, које издају државне институције, не занима за кога и по којој цени посредник препродаје оружје“, додаје Драшковић.

Према његовим речима, консултантске услуге нити су постојале, нити је продавац „Застава оружје“ за њима имало потребе.

„Ово је стандардни механизам за извлачење кеша из послова, који касније служе да се намире различити посредници који нису били показани у уговорима или да се пак утаји део пореза од оствареног прихода“, сматра директор Института Факултета за економију, финансије и администрацију Горан Радосављевић.

Он наглашава да су такви посредници или консултанти по правилу компаније из пореских рајева, као и да се готово увек ради о извлачењу пара преко фиктивних послова консалтинга, који немају покриће нити у вредности, нити у образложењу разлога.

Директор „Застава оружја“ иначе је већ две године Младен Петковић, кадар СНС-а из Земуна, који је пре „Заставе оружја“ четири године провео на челу „Kрушика“ из Ваљева.

„Kонкуренција на домаћем и међународном тржишту је таква да је често неопходно осигурати у највећој законски дозвољеној мери тајност пословних контаката, који на одређеним тржиштима омогућују настајање и одвијање посла“, изјавио је директор „ВИП Глобал Логистицс“ Предраг Николић.

Према његовим речима, компанија коју предводи послује у складу са домаћим и страним законима. БИРН напомиње да је Николић одбио да одговори на питања о томе како је могуће да фирма у којој је директор уговори наводне консултантске послове са кипарском фирмом, чији је власник.

Kрагујевачка „Застава оружје“ није одговорила на питања БИРН-а о овом послу, као ни Министарство трговине.

„ВИП Глобал Логистицс“ тврди и да сарађује са Војнотехничким институтом и фирмама „Kрушик“, „ППТ Наменска“, „Слобода Чачак“ и „Застава оружје“.

Наводи се да Министарство одбране као ни наведене државне фирме нису за БИРН објасниле своје везе са „ВИП Глобал Логистицс“, који је од оснивања сваку годину завршила са минусом од укупно 770.000 евра.

„Застава оружје“ иначе је имала 32,7 одсто мање реализоване продаје оружја у током 2019. од планираног, а један од разлога је, како се наводи у финансијском извештају, и то што није дошло до планираног потписивања уговора између извозника и крајњих корисника.

„ВИП Глобал Логистицс“ се наводи и као једна од фирми која није успела да потпише уговоре са крајњим корисником за извоз оружја укупно вредног 14.5 милиона долара, али је упркос томе још једном уплатила аванс, од 761.000 долара, тврдећи да „има најаву за потписивање уговора и преузимање робе за крајњег купца у 2020. години“.

ПОСЛОВАЊЕ НА МАЛТИ
БИРН указује да највећу пажњу међу референцама Маријанове фирме привлаче „Ланцастер 6“ и „ПБМ Аммунитион“, предузећа регистрована на Малти.

Прва је, како се наводи, повезана са малтешким трговцем оружја Џејмсом Фенечом, а власник друге је Kристијан Ђурент, још један познати играч на тржишту наоружања.

Фенеч и Ђурент како се подсећа били су и сарадници Ерика Принса, оснивача америчке плаћеничке компаније „Блацкwатер“, која је постала озлоглашена 2007. године када је група њених запослених, радећи за амерички Стејт департмент, убила 14 ирачких цивила, због чега су четворица и осуђена.

Они су такође оптужени да су прекршили санкције о увозу оружја у Либију, а поводом БИРН-ових питања поменуте фирме нису се оглашавале.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!БИРН

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.