У Немачкој од среде строгo “закључавање”

0

Затварање продавница, забрана конзумирања алкохола на отвореном, затварање школа и вртића. То су само неке од мера које су договорили премијери немачких савезних покрајина заједно са канцеларком Ангелом Меркел.

С обзиром на константно повећање броја заражених коронавирусом у Немачкој се од среде уводи строги или “тврди” локдаун.

“Присиљени смо да делујемо и то сада радимо”, изјавила је Ангела Меркел на конференцији за штампу након састанка са премијерима савезних покрајина.

Нове мере су следеће – све продавнице ће се затворити, осим супер-маркета, апотека и других продавница које су неопходне за свакодневни живот; фризерски салони и друге услужне делатности за које је неопходна близина тела ће се затворити; затварају се и школе и вртићи; настава ће се одржавати само онлајн, а само они родитељи који никако нису у стању да се брину о својој деци због посла или из других разлога ће добити подршку.

Меркелова је апеловала на послодавце да што је више могуће својим радницима допусте рад од куће како би се додатно смањили контакти. Да би се ублажили економски губици, немачки министар финансија Олаф Шолц обећао је помоћ компанијама које ће бити погођене новим мерама. Ресторани, који су још од 2. новембра затворени, могу и даље да врше доставу хране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Мере ће се привремено ублажити од 24. до 26. децембра. У том периоду ће бити дозвољено да се једно домаћинство састане са још додатне четири особе из најуже породице.

Меркелова је апеловала на становништво да пре празника уведу “седмицу заштите”, односно да седам дана пре Божића своје контакте редукују на минимум, како би се смањио ризик од заразе на породичним окупљањима.

Прочитајте још:  Зашто Вучић није дочекао руску помоћ и да ли Путин више није „брат“?!

Строжа правила поновно ће се примењивати за Нову годину.

Осим тога, забрањена је продаја пиротехнике. Баварски премијер Маркус Зедер оправдао је тај корак тренутним стањем у болницама – хитне службе немају капацитета за очекиване случајеве повреда од петарди.

Уз то, јавно конзумирање алкохола забраниће се од 16. децембра до 10. јануара.

Мере ће бити на снази бар до 10. јануара

Ове мере важе бар ​​до 10. јануара. Меркелова је још једном подсетила на циљ савезне и покрајинских влада да прате контакте заражених и тако држе пандемију под контролом.




Циљ је да се број заражених смањи на испод 50 заражених случајева на 100.000 становника у року од седам дана. Према наводима Института “Роберт Кох” (РКИ), та такозвана седмодневна инциденција тренутно износи 169,1 што значи да је доста изнад границе.

Маркус Зедер, премијер Баварске, је на конференцији за штампу поменуо и могућност продужења нових мера и после 10. јануара 2021. године. “Изричито кажем – мере ће бити на снази онолико дуго колико је то потребно”, рекао је Зедер.

Институт “Роберт Кох” известио је о наглом порасту нових инфекција ове недеље. У року од 24 сата регистровано је 20.200 нових случајева заразе и 321 смртни случај. Свеукупно, од почетка пандемије, број заражених се повећао на више од 1,3 милиона, а умрло је 21.787 људи.

Лекари упозоравају на драматичну ситуацију у болницама за Божић и такозвану тријажу – односно одлучивање који пацијент је “хитнији” за збрињавање на интензивној нези.

Удружење за интензивно лечење и хитну медицину објаснило је да ће уколико у идуће две седмице у просеку буде 30.000 нових инфекција дневно око Божића бити заражено 420.000 људи.

Прочитајте још:  Број украјинских војника који су се предали у Мариупољу попео се на 1.350

[table id=1 /]



ДОЈЧЕ ВЕЛЕ (DW)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *