Влад Цепеш: Зашто га Британци приказују као дивљака када код себе имају много горе примере?

0

Много се пише о бруталности Влада Цепеша према својим војним противницима. Ту се посебно истичу бројеви противничких заробљеника који су набијани на колац као врсти зверког мучења. Треба рећи да се у томе претерује. Рецимо каже се да је у битци код Шабца Влад на колац за једну ноћ дабио 1.000 турских заробљеника! Нико не размишља да је за то требало посећи 1.000 стабала, огулити кору, зашиљити врхове, ископати рупе за колце, набити човека на колац, учврстити колац у рупи. И све за једну ноћ!!. Ми се увек сетимо Андрићевог описа из романа „На дрини ћуприја“. Треба рећи да се у оно доба није много полагало на такве „финесе“. Противник је углавном једноставно набијан на колац с леђа док му врх колца не изађе са предње старне тела.

Када говоримо о бруталности некога према свом противнику треба прочитати и ово:

Ревија: „Историја“, број 37/фебруар 2013.

Текст под насловом: (Вилијем Волас, стр. 30-37.) „Херој, витез и заштитник Шкотске“.
Писац описује ликвидацију шкотског витеза од стране енглеског краља Едварда I Дугоногог 1305. године:

„Вилијам Волас је осуђен за велеиздају енглеске круне. Казна за то била је: „смрт вешањем, „вучењем и черечењем“.

Дана 23. августа 1305. после суђења, Волас је одведен у Тауер. Везали су га за коња и вукли улицама Лондона до Смитфилда, традицијоналног места за егзекуције. Тамо је дуго висио обешен наглавачке. Такав поступак је потпуно умртвљивао осуђенике и доводио их у стање на ивици смрти. Потом је скинут са вешела и више пута дављен док не би престао да дише, а потом оживљаван. Џелат га је кастрирао, потом распорио утробу и пажљиво да осуђеник остане жив извадио део органа, који су потом пред њим спаљени на ломачи. . . .

Тек после таквих паклених мука одсечена му је глава, а тело расечено на четири дела. Глава је затим потопљена у катран и набијена на колац изложена на лондонском бриџу. Делови његовог тела изложени су у Њукаслу, Бервику, Стерлингу и Перту.“

И ко је сада овде бруталан, ко злоставља заробљенике, ко заслужује да добије епитет Вампира? Како господину Браману Стикеру није пало напамет, да, рецимо, енглеског краља Едварда I Дугоногог прогласи вампиром, који му је био много ближи а који је владао Енглеском само 150 годима пре владавине Влада Тепеша својом земљом? И на чијем двору се пила крв убијених маладића и девојака.

Када човек данас прочита како је за време његове владавине неко ликвидиран, не може да се не запита да ли је такав човек био нормалан и ментално здрав??

Драгољуб ДимитријевићПомозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.