Сутра испричајте ове ЛЕГЕНДЕ о Светом Николи и обрадујте најближе: Ево зашто се овом свецу радују ДЕЦА

0
Foto/Printscreen/YouTube

Више од половине праволсваних верника широм света сутра славу крсну славу, светог Николу. Овај велики празник посвећен је једном од многопоштованих светаца, који је заштитник морепловаца, возача, деце, сиромашних. Осим тога, за овог свеца везују се и бројне легенде које и данас живе.

Свети Никола је светац, који се слави као заштитних великог проја православних породица. Осим тога, за овог свеца везују се и бројне легенде због његовог узбудљивог живота, који вековима фасцинира све хришћане.

Рођен је у граду Патари у Ликији на медитеранској обали данашње Турске покрајине Анадолије у четвртом веку. Био је једино дете имућних родитеља, који су умрли у великој епидемији. Након тог догађаја, млади Никола је сво наслеђено богатство разделио сиротињи. Службовао је у граду Мири и отуда долази име свети Никола Мирликијски.

Током свог узбудљивог живота чинио је многа добра дела о којима су вековима касније испредане многе легенде на основу којих су се формирали обичаји који се поштују и дан данас.Током владавине царева Диоклецијана и Максимијана у време гоњења и мучења хришћана био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири хришћанство.

Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Хришћани верују да се он свима одазивао и да је свима помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је у ствари 19. децембар по новом календару.

Легенда о три девојчице

Једна од чувенијих легенди је и она о три сироте девојчице које је спасао од беде и несреће јер их бездушни, нагло осиромашени отац, хтео продати у бело робље пошто није могао да им обезбеди тада обавезан мираз. Свети Никола је, казује легенда, једне мркле ноћи, кроз прозор, у другој верзији легенде, кроз оџак убацио свежањ златника како би им обезбедио спасење.

Обичај даривања деце за дан св. Николе везан је управо за ову легенду. Родитељи деци остављају новчиће и слаткише у чизмама или чарапама из разлога што су и златници које је свети Никола убацио трима девојчицама кроз прозор, упали право у њихове чизме.По другој легенди, златници убачени кроз оџак, пали су право у чарапе које су девојчице оставиле у огњишту да се ноћу осуше. Хришћани којима је ова верзија исте легенде ближа уочи дана Светог Николе каче дечије чарапе о отворени камин.

Легенда о три дечака

Свети Никола је помагао деци и сиромашнима али се никада није хвалио својим добрим делима већ је иста чинио потајно и на начине сличне овом који описује легенда о три девојчице.

Постоје и легенда по којој је Свети Никола спасао три дечака које хтеде да закоље неки тамошњи месар као и она о Црном Петру, отетом заробљеном дечаку кога је откупио о трошку црквене благајне.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Извор: Новости Магазин

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.