Српски матурант направио робота и победио на међународном такмичењу: „Хјуго можда може да предаје уместо професора или помаже у домаћинству“

0
(Фото: фото: © Global Look Press / Klaus Ohlenschläger / RT)

За конструкцију хуманоидног робота „Хјуга“, који извршава наредбе помоћу гласовних команди, матурант средње Техничке школе, Вања Миладинов, освојио је прву награду на Међународном такмичењу „Фон Њоман“ у Будимпешти.

Питање је дана када ће Вања Миладинов у шетњу својим селом Остојићевом кренути у друштву са роботом. Да је то извесно доказ је Хјуго, којег је конструисао Вања. Све је почело пре две године када је за такмичење направио шаку робота. Хјуго је у међувремену растао и ускоро ће добити ноге, а можда и неки конкретан посао, пише „РТС“.

– Може можда да служи уместо професора да предаје. Може да се користи у домаћинству. На пример, за помоћ да се одради да дода неке ствари. Само за такве могућности би морао софтвер да се редизајнира – напомиње млади конструктор.
Вања се сем за роботе интересује за уметност због које често посећује своју основну школу у Остојићеву.

– Он на међународној ликовној колонији коју редовно организујемо овде у нашој школи постиже запажене резултате. Пуно хвале његове слике, чак украшавамо и нашу школу њима – наводи Антоније Цицмил, директор ОШ „Др Тихомир Остојић“.

Вања наводи да електронски материјал за робота није морао да купује у иностранству, а пластичне делове је дизајнирао користећи 3Д штампач. Било му је неопходно и познавање програмирања.

– Мозак целог робота је у ствари лаптоп, то јест апликација на лаптопу коју сам дизајнирао, која прима преко микрофона гласовне команде – објашњава Вања Миладинов.

Оно што је некада била фикција сада је реалност. Срдачним стиском руке Хјуго пожели добродошлицу, а онда вам са задовољством дозволи да са њим направите селфи.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.