Сутра су МАТЕРИЦЕ! Ево шта вечерас ДЕЦА стављају испод јастука

0

Материце (Фото: СПЦ)

Срби широм света сутра славе велики празник, посвећен целој породици, деци и њиховим мајкама, бакама, теткама, стринама, комшиницама.

У народу се преноси обичај да уочи овога празника деца припреме неки конопац или узицу, и сакрију је испод јастука. Сутрадан устану рано, како би покушали мајку да вежу док још спава, или је „вребају“ кад устане, како би јој привезали ноге.

Жене које имају удате ћерке без деце, одлазе код њих у посету „да се откупе“, носећи колаче и дарове – ћерки материјал за хаљину, а зету кошуљу…




Материце се славе недељу дана након Детињаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На сутрашњи дан, деца покушавају да завежу ноге или руке маци. Она се, са друге стране обично прави да не зна зашто је везана, и тобоже се отима и моли децу да је ослободе. Деца јој онда честитају празник, након чега им она подели поклоне, како би се „дрешила“.

Знајући да ће је деца у току дана опет везивати, припремљене поклоне не даје деци одједном. Осим мајке, деца везују и своје баке, као и остале мајке из суседства. Жене које имају удате ћерке без деце, одлазе код њих у посету „да се откупе“, носећи колаче и дарове – ћерки материјал за хаљину, а зету кошуљу.

Највећи хришћански празник мајки и жена

У народу се верује да је овај празник најсвечанији од сва три празника. Осим мајки деца на овај дан везују и своје баке.




У последње време празник Материце се нешто свечаније прославља и у нашим храмовима. Жене овим поводом припремају пригодан програм или представу у којој учествују деца са рециталима и певањем. Након представе деца везују старије жене, а оне их дарују ситницама и поклонима, као што је на пример сушено воће.

Прочитајте још:  УДАВИТИ ПОСЛЕДЊЕГ СВЕШТЕНИКА ЦРЕВИМА ПОСЛЕДЊЕГ КРАЉА

Славиле се на двору Карађорђевића

Празник Материце прослављао се чак и на краљевском двору. Изабрана деца из угледнијих кућа, али и сирота деца без родитеља била би доведена на двор да ˶везују краљицу˝ и добију поклоне. Краљица Марија Крађорђевић била је веома активна у прослављању овог празника. Најугледније београдске даме оног времена следиле су њен пример и постајале чланице добротворних друштава, најчешће ˶Кола српских сестара˝. Најважнији празник био им је управо Материце, када су делиле поклоне сиромашној деци.

[table id=1 /]



Novosti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *