Сумњива смрт градоначелника Харкова

0

Генадије Адолфович Кернес

Украјинска политичка сцена је таква да је званичном Кијеву тешко да контролише локалне и регионалне лидере, имајући у виду да локални олигарси имају већ подоста новца, а и различите интересе у односу на централну власт.

Није једини такав регионални лидер, али сигурно да је био веома упечатљив дугогодишњи градоначеланик милионског града Харкова Генадије Адолфович Кернес (1959-2020), који је на различите начине успевао да опстане и под режимима Јануковича, Порошенка и сада Зеленског.

Наиме, 23. септембра 2020. направио је проопозициони „Блок Кернеса – за успешни Харков“ и 25. октобра 2020. победио је са невероватних 60,34 % и по трећи пут је изабран за првог човека Харкова. Међутим, убрзо су се јавили здравствени проблеми код новоизабраног градоначелника, и медији су јавили да је почетком децембра морао на хемодијализу, а још пре тога потврђено је да има обострану упалу плућа и да је позитиван на коронавирус.

С обзиром да новац није био проблем, Кернес је отишао у Берлин у водећу немачку клинику „Шарите“ (оригинал: Charité – Universitätsmedizin Berlin) и одатле је јављено да му је боље. Сам Кернес је у последњем обраћању деловао веома оптимистично и најавио је прецизно датум његовом повратка на радно место у Харков 30. децембра 2020.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




И онда је као гром из ведра неба стигла вест да је 17. децембра 2020. градоначелник Кернес изненада преминуо у поменутој клиници, јер му се стање изненада погоршало, што је изненадило и његове најближе сараднике, као и украјинску јавност.

Могуће је да му се заиста погоршало стање, али могуће је и да је неко на пример у Кијеву имао интерес да уклони непослушног градоначелника, који са оваквим резултатом јасно да би могао имати у перспективи и веће политичке амбиције, које је он на неки начин и најављивао. Да ли елиминација Кернеса ствара услове да Кијев постави свог човека у најважнијем индустријском центру Украјине?

Прочитајте још:  Русија завршава рад на прикупљању доказа о биолошкој активности САД у Украјини

Можемо нагађати, али како јављају украјински медији (https://focus.ua/ukraine/470331-sluchay-s-kernesom-diskreditiruet-kliniku-sharite-deyatelnostyu-kotoroy-manipuliruet-zapad-ekspert) ово дискредитује немачку клинику „Шарите“, јер постоје индиције да су више западних служби присутне у тој престижној медицинској установи, правом бренду немачке медицине.

Политички аналитичар Михаил Островски каже: „Симптоматично је да је Кернес, као опозициони политичар према Кијеву, преминуо управо у поликлиници где су раније упутили руског опозиционара Наваљног. При чему, Наваљни је успео да буде излечен, а Кернес није, можда зато што није под контролом било кога са Запада. Кијев сада има могућност да стави под контролу престоницу Источне Украјине.“

Горан Игич / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *