Затежу се односи Бугарске и Русије: БУГАРСКИ ВОЈНИ АТАШЕ ПРОТЕРАН ИЗ МОСКВЕ

0

(Фото: пиxабаy.цом)

Русија је потпуковника Митка Борисова, помоћника војног аташеа бугарске амбасаде у Москви, прогласила персона нон грата, он мора да напусти земљу у року од 72 сата, саопштило је Министарство спољних послова.

Одговарајућа нота уручена је амбасадору Бугарске Атанасу Крстину, који је у понедељак позван у руско Министарство спољних послова.

„Овај корак је предузела руска страна као одговор на неоправдану одлуку Бугарске да се у децембру протера из земље војни, ваздушни и поморски аташе при руској амбасади у Софији“, објаснило је Министарство спољних послова.




Средином децембра бугарско тужилаштво саопштило је да сумњичи руског дипломату за прикупљање војних информација. Војни аташе је проглашен за персону нон грата и добио је 72 сата да напусти земљу. Руска амбасада назвала је протеривање дипломате неутемељеним, напомињући да такве акције не доприносе развоју дијалога „у војној сфери, као ни јачању стабилности у црноморском региону“. Дипломатска мисија је тада нагласила да задржавају право на одговор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У септембру је бугарско Министарство спољних послова такође прогласило двојицу запослених у руској трговинској мисији персонама нон грата и протерило их из земље под сумњом да су „шпијунирали“. Како је известила руска амбасада у Софији, бугарска страна није пружила ниједан доказ који би поткрепио такве оптужбе. Као одговор, руско Министарство спољних послова такође је протерало две бугарске дипломате.

МОРА ДОЋИ ДО ВЕЛИКОГ РАТА: Турска објавила планове и мапу којом узима део територије Русије

У европским земљама се руски грађани повремено окривљују за „шпијунажу“. Министарство спољних послова Русије такве оптужбе назива ловом на вештице. Према речима портпарола министарства Марије Захарове, поступци Запада сведоче о антируској хистерији у иностранству и угрожавају активности руских специјалиста.

Прочитајте још:  Како ће Украјина бити подељена

[table id=1 /]



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *