Српска принцеза са најнеобичнијим именом на свету: Нико пре и после ње није се звао овако!

0
Foto: Wikipedia

Српски краљ Милутин Немањић женио се чак пет пута. Бракове је, као и већина средњовековних владара, склапао из политичких мотива. Само са петом супругом, малолетном Симонидом, није имао наследнике.

Историја памти његове потомке: српског краља Стефана ИИИ Дечанског, потом несуђеног српског краља Kонстантина, ћерку Ану (Неду) и ћерку врло необичног имена – Царицу Немањић.

Царица, или Зорица како су је још звали, рођена је око 1283. године у браку српског краља Милутина и његове треће супруге Јелисавете Арпад, ћерке угарског краља Иштвана В. Иако брак са Јелисаветом није дуго потрајао, само годину дана, Милутин је Царичину мајку вратио у њену домовину Мађарску, а ћерку Царицу оставио да одраста на свом двору са браћом Стефаном и Kонстантином.
Царицу Немањић спомиње анонимни хроничар који је 1308. године пролазио кроз Србију и оставио податке о узроцима грађанског рата између Милутина и брата Драгутина, сремског краља. Милутин је, приликом преговора са владарима Западне Европе, нудио Шарлу Валои брак између Шарла ИИ Алансонског и своје ћерке Царице. Овај брак требало је да учврсти савез између Милутина уперен против византијског цара Андроника ИИ.

Преговори су вођени јула 1308. године и завршени су неуспехом. Ипак, помиње се да се Царица удавала два пута. Датум њене смрти није запамћен, као ни то да ли је имала потомке. Ипак, остаје упамћена као српска принцеза са најуникатнијим именом, које више није носила ниједна српска принцеза у историји.

Лик Царице Немањић приказан је на фрескама у Грачаници и Дечанима.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Опанак

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.