ЕУ потписала трговински споразум са Великом Британијом

0

Са једног од ранијих сусрета Бориса Џонсона и Урсуле фон дер Лајен (Фото Бета-АП)

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел у име ЕУ потписали су Споразум о трговини и сарадњи са Уједињеним Краљевством (Велика Британија и Северна Ирска), који ће ступити на снагу 1. јануара 2021. године.

„У питању је поштен и уравнотежен споразум који у потпуности штити темељне интересе Европске уније и ствара стабилност и предвидљивост за грађане и компаније”, поручио је Мишел.

Истом приликом ЕУ страна потписала је и Споразум о безбедносним процедурама у размени и заштити поверљивих информација са Уједњеним Краљевством, као и Споразум о Атомској енергетској заједници.




Након потписа у Бриселу, сва три документа, у две копије, иду у Лондон, где ће их потписати британски премијер Борис Џонсон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По једна копија потписаних споразума држаће се у Лондону и Бриселу.

Споразум о трговини и сарадњи подразумева заједничке стандарде када је реч о правима радника, али и многим социјалним, еколошким и пореским обавезама, као и поштену конкуренцију у обалсти државне помоћи.

Међусобни спорови ће бити решавани арбитражним системом, уводе се провере за робу која се креће између Уједињеног Краљевства и ЕУ, престаје и безвизно кретање људи између две стране, а професионалне квалификације се неће аутиматски признавати.

Велика Британија више неће учествовати у Еурополу или Еуроџасту и изгубиће приступ Шенгенском информационом систему.




До формалног потписивања споразума који уређују будуће односе ЕУ и Велике Британије, након транзиционог периода који се завршава 31. децембра 2020. године, долази након што су земље чланице ЕУ 27 јуче писаном процедуром одобриле документ договорен 24. децембра.

Прочитајте још:  Погоршано здравствено стање генерала Младића

Европска комисија је због кратких рокова и немогућности Европског парламента да до истека транзиционог периода да свој глас о Споразуму са Великом Бритнијом предложила његову привремну примену до 28. фебруара 2021. године.

Европски парламент би о Споразуму о трговини и и сарадњи ЕУ и Велике Британије требало да гласа почетком 2021. године

Као последњи корак на страни ЕУ, Савет ЕУ мора да усвоји одлуку о закључењу Споразума, преноси Танјуг.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *