ЕУ потписала трговински споразум са Великом Британијом

0
Са једног од ранијих сусрета Бориса Џонсона и Урсуле фон дер Лајен (Фото Бета-АП)

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел у име ЕУ потписали су Споразум о трговини и сарадњи са Уједињеним Краљевством (Велика Британија и Северна Ирска), који ће ступити на снагу 1. јануара 2021. године.

„У питању је поштен и уравнотежен споразум који у потпуности штити темељне интересе Европске уније и ствара стабилност и предвидљивост за грађане и компаније”, поручио је Мишел.

Истом приликом ЕУ страна потписала је и Споразум о безбедносним процедурама у размени и заштити поверљивих информација са Уједњеним Краљевством, као и Споразум о Атомској енергетској заједници.
Након потписа у Бриселу, сва три документа, у две копије, иду у Лондон, где ће их потписати британски премијер Борис Џонсон.

По једна копија потписаних споразума држаће се у Лондону и Бриселу.

Споразум о трговини и сарадњи подразумева заједничке стандарде када је реч о правима радника, али и многим социјалним, еколошким и пореским обавезама, као и поштену конкуренцију у обалсти државне помоћи.

Међусобни спорови ће бити решавани арбитражним системом, уводе се провере за робу која се креће између Уједињеног Краљевства и ЕУ, престаје и безвизно кретање људи између две стране, а професионалне квалификације се неће аутиматски признавати.

Велика Британија више неће учествовати у Еурополу или Еуроџасту и изгубиће приступ Шенгенском информационом систему.
До формалног потписивања споразума који уређују будуће односе ЕУ и Велике Британије, након транзиционог периода који се завршава 31. децембра 2020. године, долази након што су земље чланице ЕУ 27 јуче писаном процедуром одобриле документ договорен 24. децембра.

Европска комисија је због кратких рокова и немогућности Европског парламента да до истека транзиционог периода да свој глас о Споразуму са Великом Бритнијом предложила његову привремну примену до 28. фебруара 2021. године.

Европски парламент би о Споразуму о трговини и и сарадњи ЕУ и Велике Британије требало да гласа почетком 2021. године

Као последњи корак на страни ЕУ, Савет ЕУ мора да усвоји одлуку о закључењу Споразума, преноси Танјуг.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.