Упркос протестима, усвојен план за Макишко поље

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

И поред протеста, Скупштина града Београда усвојила је планове за детаљну регулацију Макишког поља и изградњу почетне станице метроа, пренео је Инсајдер. План за Макиш усвојен је са 61 гласом за и два гласа против.

Против плана гласали су одборници из Грађанског демократског форума, јавио је Н1.

Уочи седнице, испред Сава центра окупили су се противници тог пројекта.

Неколико десетина демонстраната успело је да се пробије у ходник Сава центра где се одржава седница градског парламента, а неки учесници скупа покушали су да уђу у салу где је била одржана седница.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У томе су их, како се додаје, спречили припадници обезбеђења.

Грађани су скандирали против намере градских власти да изграде насеље на Макишком пољу и тражили да седница Скупштине Београда буде прекинута јер сматрају да је нелегитимна.

Такође захтевали су и да на седницу дође министарка за заштиту животне средине и да се изјасни о том плану.

УЗУС: НЕОПХОДАН РЕФЕРЕНДУМ

Удружење за заштиту уставности и законитости (УЗУС) и тим “Kрени-Промени” саопштили су да је потребно расписати референдум за градњу на подручју Макишког поља као и за евентуалну градњу на Kошутњаку.



“Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана”, наведено је у саопштењу.

Апел одборницима да одложе усвајање Плана детаљне регулације Макишког поља док о том питању не прибаве мишљења релевантних научних институција у Србији јуче је упутила и група професора са Универзитета у Београду.

План детаљне регулације Макишког поља, који је на дневном реду данашње Скупштине града, омогућава да се на том подручју изгради 4,5 милиона квадрата стамбено-пословног простора, подземна железница са станицама и депоом за метро.

Прочитајте још:  Србија увози хлеб: Удвостручене количине током претходне године

Заменик градоначелника Горан Весић, изјавио је да је изградња депоа на Макишком пољу у зони шире заштите водоизворишта и простор у коме је била дозвољена градња што је, како је нагласио, потврдила и студија Института “Јарослав Черни”.

Градоначелник Београда, Зоран Радојичић, изјавио је јуче да градња на Макишу смета оним људима који су против метроа у Београду.

[table id=1 /]



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *