Kонтрола летења ускратила буџет Србије за 15 милиона евра

0
(Фото: AP Photo / Michel Euler)

Kонтрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) исказала је у својим финансијским извештајима нераспоређени добитак, закључно са последњим даном 2019. године, од око 8,4 милијарде динара. На основу одлука Скупштине СМАТСА, зарада се усмеравала на „нераспоређени добитак“ уместо да је, у складу са Законима о буџету који су важили у периоду од 2014. до 2019. године, најмање 50 одсто добити уплаћивала Републици Србији сразмерно уделу у власништву од 92 одсто. Тиме је државни буџет остао ускраћен за око 1,8 милијарди динара (око 15 милиона евра) наводи се у последњем извештају Државне ревизорске институције (ДРИ).

Та институција додаје да је СМАТСА као другу опцију за тај профит могла да одлучи да се новцем повећа сопствени капитал, а да се расположива ликвидна средства употребе за финансирање инвестиција, уз сагласност Владе Републике Србије, што такође није учињено.
Додатно, СМАТСА је исказала обавезе према Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије у износу од 90,37 милиона динара, за које у поступку ревизије није презентована документација и аналитичке евиденције из којих се може утврдити датум и основ настанка наведених обавеза, нити је презентована пописна листа ових обавеза.

Слична је ситуација и са обавезама према Агенцији за цивилно ваздухопловство Црне Горе у износу од 95,65 милиона динара, за које у поступку ревизије такође није презентована сва неопходна документација.

СМАТСА такође није извршила попис потраживања исказаних у пословним књигама у укупном износу од 1,88 милијарди динара на прописан начин, јер није сачинила пописне листе и није исказало у посебним пописним листама потраживања за која не постоји уредна документација.

Утврђено је да претходне године није постојао ни предлог за отпис потраживања по основу рутних накнада и камата са појединачним потраживањима искњиженим из пословних књига у укупном износу од 25,86 милиона динара у посматраном периоду.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.