Kонтрола летења ускратила буџет Србије за 15 милиона евра

0

(Фото: AP Photo / Michel Euler)

Kонтрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) исказала је у својим финансијским извештајима нераспоређени добитак, закључно са последњим даном 2019. године, од око 8,4 милијарде динара. На основу одлука Скупштине СМАТСА, зарада се усмеравала на “нераспоређени добитак” уместо да је, у складу са Законима о буџету који су важили у периоду од 2014. до 2019. године, најмање 50 одсто добити уплаћивала Републици Србији сразмерно уделу у власништву од 92 одсто. Тиме је државни буџет остао ускраћен за око 1,8 милијарди динара (око 15 милиона евра) наводи се у последњем извештају Државне ревизорске институције (ДРИ).

Та институција додаје да је СМАТСА као другу опцију за тај профит могла да одлучи да се новцем повећа сопствени капитал, а да се расположива ликвидна средства употребе за финансирање инвестиција, уз сагласност Владе Републике Србије, што такође није учињено.




Додатно, СМАТСА је исказала обавезе према Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије у износу од 90,37 милиона динара, за које у поступку ревизије није презентована документација и аналитичке евиденције из којих се може утврдити датум и основ настанка наведених обавеза, нити је презентована пописна листа ових обавеза.

Слична је ситуација и са обавезама према Агенцији за цивилно ваздухопловство Црне Горе у износу од 95,65 милиона динара, за које у поступку ревизије такође није презентована сва неопходна документација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

СМАТСА такође није извршила попис потраживања исказаних у пословним књигама у укупном износу од 1,88 милијарди динара на прописан начин, јер није сачинила пописне листе и није исказало у посебним пописним листама потраживања за која не постоји уредна документација.

Прочитајте још:  Веровали или не: Србија купује руске хеликоптере од Запада

Утврђено је да претходне године није постојао ни предлог за отпис потраживања по основу рутних накнада и камата са појединачним потраживањима искњиженим из пословних књига у укупном износу од 25,86 милиона динара у посматраном периоду.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *