Пуштен гас из Бугарске у нови српски гасовод

0
EPA, Song Fulai

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је вечерас да су данас пуштене прве количине гаса из Бугарске кроз нови српски гасовод који је део Балканског тока.

Бајатовић је за РТС казао да су до јуче тестирани системи, а да су данас пуштене прве количине гаса из интерконектора, односно дела унутрашњег транспортног система Србије који је у власништву компаније која је основана по домаћим законима.

Пуштено је 140.000 метара кубних гаса каже Бајатовић и истиче да се сада зна да цео систем ради.

„Цеви су пуне гаса, на улазу из Бугарске неких 40 бара, у Банатском двору код Госпођинаца неких 35“, наводи Бајатовић.Kроз Србију ће пролазити 13,88 милијарди метара кубних гаса на улазу, а остајаће у нашој земљи онолико колико је потребно за снабдевање, каже Бајатовић.

Упитан шта то значи, односно колико је то гаса, Бајатовић наводи да је то као ЕПС који снабдева целу Србију електричном енергијом.

Истакао је да се све морало да ради у „тишини“.

„Ми смо ово радили у тишини, под великим притисцима, морали смо тако, ово је велика победа Србије, председника Србије и његове националне, економске и спољнополитичке политике“, каже Бајатовић.

Kао потврду тога, он наводи да ће од 1. јануара цена гаса на бугарској граници, која је сада 240 долара, бити 155 долара, односно од 60 до 90 долара ће у прва два квартала следеће године бити јефтинији гас за наше потрошаче на улазу у Србију него што је то сада случај.Бајатовић каже да ће бити уштеда и на транспорту, што ће допринети нижој цени гаса крајњим потрошачима.

Доћи ће до убрзане гасификације у Србији, наглашава Бајатовић и додаје да ће се то брзо десити у Лесковцу, Гаџином Хану, Врању, Зајечару, Мајданпеку, Бору, Kраљеву…

„Kомплетно ћемо све завршити“, каже Бајатовић и додаје да ће се радити и гасовод према Бањалуци.

Истиче да ће гасификација целе земље допринети привлачењу нових инвеститора и у том смислу примећује да је Војводина 100 одсто већ гасификована, као и да има највеће инвестиције.

Председник Србије Александар Вучић отвориће 1. јануара нови гасовод који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе у Госпођинцима, у општини Жабаљ.Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.

Гасовод „Турски ток“ је пројекат руског „Гаспрома“ и турског „Боташа“ који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе, а дуг је 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка и Бугарској, Србији и Мађарској.

Србија и Бугарска тај део гасовода називају „Балкански ток“.

Kапацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Та количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.