Русија „оживела“ специјалну лабораторију за тестирање оружја у екстремним условима

0
Антартик (Фото: Depositphotos, fthuerig)

Централни научно-истраживачки институт за прецизно инжењерство (део одбрамбене корпорације „Ростех“) оживео је јединствени пројекат који је угашен након распада СССР – поново је прорадила специјална лабораторија за тестирање оружја у арктичким, пустињским и другим екстремним условима, преноси телевизија „Звезда“.

У коморама за тестирање проверавају се радне перформансе оружја на температурама од минус 60 до плус 60 степени Целзијуса и у отежаним условима, који симулирају кишу, загађење прашином и друге неповољне факторе.

Ватра, вода и хладан ваздух постале су уобичајене стихије за руско оружје. Аутоматске пушке, митраљези и бацачи граната, па чак и топови прецизно и беспрекорно раде на Арктику, што је проверено више пута током војних вежби које су одржаване у близини Северног пола и руских војних објеката.Пре него што стигне до војске, руско оружје се прво тестира у Централном научно-истраживачком институту за прецизно инжењерство (ЦНИИточмаш). Не само да се проверава рад нових примерака оружја у свим временским условима, него и различитих серија аутомата и митраљеза који се налазе у употреби. Функционалност топова калибра 30 милиметара у арктичким условима тестира се у лабораторијама које представљају читав комплекс просторија са ниским температурама.

У лабораторији постоје три специјалне коморе за различита тестирања оружја. Осим коморе са веома ниским температурама, постоји и комора са прашином, која имитира пешчану олују, а такође постоји комора у којој су комбиновани топлота и јака киша како би се руски аутомати тестирали у тропским условима. ЦНИИточмаш је ове совјетске технологије обновио и много пута модификовао на својој бази.

„Руска војска добија оружје које може функционисати у свим климатским условима. Посебна пажња се придаје Арктику, где је све више војних објеката. Чак и моћни ракетни и ПВО системи добијају арктичке пандане. Наше јединице, које чувају северне границе, треба само да набаве оружје које је већ проверено по свим параметрима у институту у Подмосковљу. Штавише, тамо се оружје тестира у таквим условима и на таквим температурама, да се сматрају екстремним чак и за Северни пол“, наводи телевизија „Звезда“.Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.