НОЖ – НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ НА НАШИМ УЛИЦАМА

0

Мигранти (Фото: В. Веизовић)

Да ли вам је познато да је најефикасније, најсуровије и најнепредвидљивије оружје за борбу на кратким дистанцама, чак до десетак и више метара, управо нож? Да ли знате да су „одбрамбени захвати“ у стилу холивудских филмова, у којима нападнути избија нападачу нож из руке ударцем ногом или уз помоћ неког другог трика, обичан мит? У ствари, ако голим рукама покушате да се на улици супротставите нападачу који у руци или у џепу носи нож, гарантовано ћете завршити или на гробљу, или у болници на интензивној нези, са неизвесним последицама.

Ова чињеница, иако звучи као новинарска патка, на жалост је ИСТИНИТА.

Иако је у свету борилачких вештина ово прилично позната ствар, чудно је, да, у време када нашим улицама већ 5 и више година шетају стотине и хиљаде неидентификованих младих људи, у пуној снази и са ратним искуством, од којих готово сваки у џепу носи ОЗБИЉНО СЕЧИВО, нико није свестан потенцијалне опасности од свих тих ножева и да у медијима, ни официјелним ни алтернативним, о тој теми још увек нема ни једне једине речи.

Дакле, ко разуме руски језик, може се врло сликовито у општим цртама о свему томе информисати у видеу чији линк је дат доле на крају текста као ЛИНК1, а ко влада енглеским нека у том циљу отвори ЛИНК2.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када већ одете на Јутјуб, претраживач ће вам одмах и сам понудити још гомилу материјала на исту тему.
Најсликовитија потврда ове наше тезе би могао бити видео, за који дајемо ЛИНК3. Ту се ради о симулацији борбе у реалним условима, у којој нападач са видљивим ножем у рукама покушава на више начина да савлада голоруког мајстора борилачких вештина са више од 30 година искуства, и у томе готово сваки пут и успева. У ретким случајевима када мајстор успева да разоружа нападача, ни то не пролази без повреда и не можемо да се отмемо утиску да је и то било плод чисте среће. А када то не успева искусном мајстору борилачких вештина, шта ли тек у таквим околностима чека обичног, потпуно неспремног човека?

Прочитајте још:  Борба с бујицама и изливањем река, ванредно стање у 37 општина и градова; МУП евакуисао 75 особа (ВИДЕО)

Позната је ствар да је од свoг ватреног оружја за борбу на кратким дистанцама најспретнија кратка цев. Како изгледа у условима који су приближни реалним, сукоб човека са скривеним ножем и добро обученог професионалца са пиштољем? Тиме се бави видео, који смо доле дали као ЛИНК4. Наша непријатна изненађења се настављају… Човек са скривеним ножем има огромну предност на мањим дистанцама, пошто он први креће у пун трк и моментално у руци има спремно оружје, за разлику од „службеног лица“, које пиштољ носи у футроли и које, у што краћем времену, мора да: примети да је неко почео нагло да му се приближава, што може само уколико му је тај у видном пољу (шанса је бар 50% или више да ће га напасти са леђа), да региструје опасност, односно могући нож у рукама нападача, да потегне оружје, при чему може доћи до тога да не ухвати рукохват из прве и да се упетља у своју одећу), да ослободи оружје из футроле (бољи је случај да је чичак трака у питању, копче друге врсте ту немају шансе), да репетира пиштољ и/или га откочи (револвери двоструке акције су ту у великој предности пред пиштољима пошто је довољно само повући обарач), и, на крају, практично без нишањења, са кука, да погоди нападача у неки витални део тела и заустави га…

Такав задатак пред човеком са кратком цеви је јако тежак, он мора бити изванредно обучен и спреман да све горе наведено успешно и у што краћем времену одради. Наше мишљење је да услови који су приказани на поменутом видеу не одговарају реално могућим условима и да кратка цев против ножа има још мање шанси на приказаним дистанцама. У ствари, мишљења смо да свака дистанца испод 10 метара може бити фатална за службено лице у сукобу са сакривеним ножем.

Прочитајте још:  Србе окупљене у Грачаници опет напали шиптарски терористи (ВИДЕО)




Ако на све ово додамо да је потребно бар два добро óбучена професионалца са ватреним оружјем да би се безбедно разоружао један човек са ножем, величина укупног проблема који ножеви могу направити овом друштву и држави бива веома забрињавајућа.

Опште је позната ствар да је најбоље (легално) оружје за самоодбрану – ватрено оружје, и то су, по нашем мишљењу, кратке сачмарице пумпарице са крупном сачмом, револвери и пиштољи, и то управо тим редом. Велики проблем у Србији је тај да грађани веома тешко, боље рећи никако, тако нешто не могу легално набавити, а и оно што су легално раније поседовали, масовно им је одузето након доношења нових закона о оружју и муницији и о пререгистрацији оружја, тако да је народ остао практично разоружан и голорук, док је све више нелегалног оружја у рукама криминалаца, и ножева у џеповима армије нелегалних „миграната“, од којих су и једни и други практично недодирљиви. Таква је ситуација и у скоро целом цивилизованом свету, свугде су грађани у задње време по готово идентичним сценаријима разоружани, осим Сједињених држава, где људи никако нису дали свој Други амандман који им гарантује право на поседовање оружја и самоодбрану, и још пар држава, као што је, на пример Чешка, где су закони о набавци и поседовању оружја још увек врло лагодни за грађане. Веровали или не, скоро исти, веома рестриктивни закони донети су и у Русији.

На крају, као закључак, треба рећи да у ситуацији када је једино дозвољено носити бочицу бибер-спреја, добро је и препоручљиво имати бар и то. Сукобе са људима који могу имати сакривен нож избегавати колико год је то могуће. Сви, па и власт и државни органи МОРАЈУ УЗЕТИ К ЗНАЊУ овај проблем а ове информације се морају ширити колико год је то могуће да људи не би непотребно страдали и да они који су плаћени да се брину за нашу безбедност не би више имали алиби да се праве невешти. А када проблем једном изађе на видело, ваљда ће се нешто и урадити. Надајмо се само да ће се то десити пре него што неко дá знак да ствари ескалирају…

Прочитајте још:  Више од 200 миграната пробило границу Пољске: Седморо остало у болници, остали враћени

М.П.Ц. / Васељенска

[table id=1 /]

ЛИНК1: https://www.youtube.com/watch?v=PPBHpH7eeWo&fbclid=IwAR3Vd2b8rl9xS-ce5_P9zBcVQAvR89OyzhdF5yTdg6KjgZDe1N2SsWEFSnA

ЛИНК2: https://www.youtube.com/watch?v=H0Y6YG2BfE4&feature=youtu.be

ЛИНК3: https://www.youtube.com/watch?v=GBBahcNMSDI

ЛИНК4: https://www.youtube.com/watch?v=Upxfo_jBrDE



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *