Марија Мономенова: У 2021. години ће наступити глад „библијских размера“?

0
(Фото: Tanjug/AP/Daniel Cole)

Наш свет се приближава тачки са које нема повратка

Историјски гледано, помоћу таквог „алата“ као што је контролисана глад решавали су се многи задаци: политички и војни. Данас ми видимо да овај инструмент манипулисања никуда није ишчезао већ је постао софистицирнији. У данашњој стварности коришћење контролисне глади на сваки начин се прикрива тј. међу људима се ствара илузија природног појављивања глади. Али свеједно, непроменљиво је увек једно: глад је најефективније оружје у циљу преформатисања човечанства („великог ресета“).

У октобру месецу 2020. године, када је „Светски програм за храну“ Уједињених Нација („World Food Programme – WHP“) добио Нобелову награду, његов извршни директор Дејвид Бисли искористио је могућност да би упозорио човечанство о надолазећој катастрофи.

Услед панденмије Ковид-19 свет се креће ка глади „библијских размера“, рекао је руководилац агенције ОУН за указивање помоћи храном на церемонији уручења Нобелове награде. Он је упозорио да државе имају само узак простор за деловање пре него стотине милиона људи умру од глади. Ако Организацији Уједињених Нација не буде указана неопходна подршка онда ће сваки дан, од недостатка хране, умирати 300 хиљада људи и да трагедија може захватити 30 држава. По подацима WHP у данашњем свету има око 690 милиона гладних.„Упозоравао сам да ће 2020. година бити најгора од времена Другог светског рата. То се и десило. 2021. година ће, по нашим прогнозама, донети катастрофалну цифру – 840 милиона гладних у свету“ – рекао је Бисли.

Званични представник ОУН повезује пандемију у земљама у развоју са притиском на економију, који, по његовим речима, суштински ограничава ресурсе. Ситуацију погоршава пад цена нафте, финансијски губици у туризму, смањење броја радних места и пад дохотка радних миграната.

„Ковид-19 је много више од обичне пандемије – то је пандемија глади. То је хуманитарна и катастрофа несташице хране“. – рекао је Бисли.

„Схватите, ми не говоримо о људима који иду на спавање гладни, – рекао је он у интервјуу за «The Guardian», – ми говоримо о екстремним условима, ванредном стању, када се људи буквално налазе на ивици смрти. Ако не будемо достављали људима храну они ће умрети“.

У четвртак 19. новембра дејвид Бесли предао је свој говор Савету Безбедности ОУН, упозоравајући светске лидере о томе да они морају деловати брзо јер се садшња ситуација нагло погоршава. Он је позвао да се обезбеди 2 милијаарде долара хуманитарне помоћи, како би се она што пре доставила на „прву линију фронта“.

„Милиони људи ће умирати и већ умиру, не од вирусаа већ од глади“, – закључио је председавајући WHP.Да подсетимо да је 23. јануара 2020. године, још пре званичног проглашавања ситуације с пандемијом корона-вируса, тему библијских аналогија започео секретаар ОУН Антонио Гутереш. Он је набројао основне факторе које угрожавају опстанак савременог света назвавши их „четири јахача Апокалипсе“.

„Наш свет се приближава тачки после које нема повртка. Ја видим четири јахача Апокалипсе“, – реко је он.

Први јахач Апокалипсе, по мишљењу председвајућег ОУН, појављује се у облику геополитичке затегнутости.

Други јахач – то је егзистенцијлна климатска криза. „Наша планета је обавијена огњем“, – подвукао је он.

Трећи јахач – раст неповерења једних према другима у целом свету. Повећава се неравноправност, поверење према политичким институцијама пада, женама је неопходна равноправност и слобода од насиља.

На крају, четврти јахач Апокалипсе – несхватљив технолошки процес, његова „тамна страна“. Гутереш је подвукао да нове технологије носе „огромна блага“, али да се њима злоупотребљава „за извршавање злочина, распиривање мржње, распростирање фалсификата, угњетавање људи и нарушавања приватности“.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Превод са руског за „Борбу за веру“: В.Ј.

Извор: https://ruskline.ru/news_rl/2020/11/28/v__godu_nastupit_golod_bibleiskih_masshtabov

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.