План Мајкрософта да преминули комуницирају с нама

0

(Фото:Пиксибај)

Током година већ смо научили – само зато што је нека компанија патентирала неку технологију, не значи да ће та иста технологија икад видети светло дана. Међутим патент који је Мицрософт регистровао у САД могао би многима донети утеху и олакшати период туговања.

Наиме, Мицрософт је патентирао цхатбот којим управља вештачка интелигенција, а којем је главни задатак да имитира неку особу, рецимо преминулог члана породице или пријатеља.

Иако на први поглед идеја подсећа на нешто из научно-фантастичних филмова, чињеница да можете “поразговарати” с драгом особом и након што она више није ту многима би могла олакшати период туговања.



У Мицрософту су замислили да тај цхатбот функционише у облику апликације за паметни телефон, а да би заиста радио, треба му приступ великој количини приватних и осетљивих информација, попут преписке с неком особом, како би вештачка интелигенција препознала и научила имитирати стил којим је особа писала, речи које је користила и начин на који се изражавала. Kао главни извор података спомињу се профили на друштвеним мрежама и апликацијама за дописивање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С обзиром на то да нам је дигитална присутност на интернету и друштвеним мрежама све јача, вештачкој интелигенцији не би требало да буде тешко да прикупи довољно информација за стварање “виртуелне” особе. Но поставља се питање да ли би особа која је преминула желела да се њен дигитални живот користи и, рецимо, након њене смрти.

Очигледно је да ће, ако оваква апликација икад заживи, бити потребно опрезно срочити правила коришћења. А ко зна, можда ћемо у будућности у тестаменту наводити и како желимо да наши најмилији наставе да разговарају с нама и након смрти?

Прочитајте још:  До чега ће довести закон о заштити деце „у духу традиционалних вредности“?

[table id=1 /]



Дневник.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *