Београд: Одржан протест против даљег загађења ваздуха!

0

Протест против загађења ваздуха (Фото: Зелена патрола)

Држава је одлучила: Још три термоелектране, упркос свему!

Хоћемо тачне и правовремене информације о загађењу

Хитно решавање проблема загађења ваздуха – захтевају еколошки активисти

Протест против загађења ваздуха а за хитан почетак решавања овог проблема је одржан у недељу 10. јануара у 12 сати. Учесници протеста су се окупили на платоу трга Славија одакле је колона кренула низ Немањину до зграде Владе где су грађани оставили захтеве за усвајање мера против загађења ваздуха и адекватног информисања јавности о истом. Протест је пријавила неформална група грађана Еко стража у име свих грађана Републике Србије.

На протесту су говорили стручњаци И еколошки активисти. Између осталих присутним грађанима се обратила и др Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изузетних вредности за хемију и инжењеринг животне средине у Институту за хемију, технологију и металургију у Београду:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ми смо потписници Париског споразума. Држава је прихватила све те услове из споразума, по којима је до краја 2020. године морала да смањи коришћење фосилних горива за 20%, да повећа за 20% енергетску ефикасност и да повећамо коришћење енергије из обновљивих извора за 20%.Ништа од тога није урађено. Упркос томе, држава је ове године одлучила да гради још три термоелектране на најпрљавији могући угаљ – лигнит. Дакле, у наредном периоду грађани Србије ће, са постојећих шест термоелектрана, бити изложени загађењима из девет термоелектрана. Ваздух не препознаје административне границе тако да ми загађујемо И земље из окружења, које су у ЕУ. Због тога ће Србија имати озбиљне последице.



Највећи проблем код грађана је тај што немају јасне информације о загађењу. Многи не знају ни како да објасне те резултате, где да их траже и шта то значи за здравље. Циљ је да се грађани окупе око ове теме И упуте захтев институцијама да коначно почну са решавањем проблема загађења. Мерења се не раде где су стварно највећа загађења и често се не мере она загађења која су најопаснија. То је на неки начин обмањивање јавности. Ми захтевамо да држава почне са решавањем проблема загађења ваздуха. То је скуп и дуготрајан процес. Овај протест је један корак у низу активности које планирамо да покренемо како бисмо “натерали” државу И њене институције да се одговорно понашају према здрављу и квалитету живота грађана. – рекао је Бојан Симишић из „Еко страже“.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи РОСУ пресрели српски санитет: Избацили медицинске раднике из возила

Протест је завршен симболичним качењем захтева учесника протеста на врата Владе РС.
Линк према захтевима:

хттпс://екостраза.цом/захтеви-протеста-за-безопасан-ваздух/?фбцлид=ИwАР3_цјwцХУ0ззW4wYKоЕwмx847сцсД51ЈвИxт6нТС0Н8лСцБГгпЛ2ФБокqг

Чињеница да је ваздух у бројним градовима Србије последњих неколико година међу најзагађенијим у свету је неспорна. На прекомерно загађење ваздуха указала је и Агенција за заштиту животне средине али и бројне грађанске иницијативе попут Еко страже, истичући изузетно велику концентрацију суспендованих честица ПМ 10 и ПМ 2.5 које представљају „тихе убице” и опасност по здравље грађана Србије. На загађење ваздуха утиче и коришћење енергената изузетно слабог квалитета где се зарад финансијског интереса „угљарске мафије” као угаљ продаје заправо јаловина са великим процентом глине.

Текст и фотографије: Зелена патрола

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *