Београд: Одржан протест против даљег загађења ваздуха!

0
Протест против загађења ваздуха (Фото: Зелена патрола)

Држава је одлучила: Још три термоелектране, упркос свему!

Хоћемо тачне и правовремене информације о загађењу

Хитно решавање проблема загађења ваздуха – захтевају еколошки активисти

Протест против загађења ваздуха а за хитан почетак решавања овог проблема је одржан у недељу 10. јануара у 12 сати. Учесници протеста су се окупили на платоу трга Славија одакле је колона кренула низ Немањину до зграде Владе где су грађани оставили захтеве за усвајање мера против загађења ваздуха и адекватног информисања јавности о истом. Протест је пријавила неформална група грађана Еко стража у име свих грађана Републике Србије.

На протесту су говорили стручњаци И еколошки активисти. Између осталих присутним грађанима се обратила и др Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изузетних вредности за хемију и инжењеринг животне средине у Институту за хемију, технологију и металургију у Београду:

Ми смо потписници Париског споразума. Држава је прихватила све те услове из споразума, по којима је до краја 2020. године морала да смањи коришћење фосилних горива за 20%, да повећа за 20% енергетску ефикасност и да повећамо коришћење енергије из обновљивих извора за 20%.Ништа од тога није урађено. Упркос томе, држава је ове године одлучила да гради још три термоелектране на најпрљавији могући угаљ – лигнит. Дакле, у наредном периоду грађани Србије ће, са постојећих шест термоелектрана, бити изложени загађењима из девет термоелектрана. Ваздух не препознаје административне границе тако да ми загађујемо И земље из окружења, које су у ЕУ. Због тога ће Србија имати озбиљне последице.Највећи проблем код грађана је тај што немају јасне информације о загађењу. Многи не знају ни како да објасне те резултате, где да их траже и шта то значи за здравље. Циљ је да се грађани окупе око ове теме И упуте захтев институцијама да коначно почну са решавањем проблема загађења. Мерења се не раде где су стварно највећа загађења и често се не мере она загађења која су најопаснија. То је на неки начин обмањивање јавности. Ми захтевамо да држава почне са решавањем проблема загађења ваздуха. То је скуп и дуготрајан процес. Овај протест је један корак у низу активности које планирамо да покренемо како бисмо “натерали” државу И њене институције да се одговорно понашају према здрављу и квалитету живота грађана. – рекао је Бојан Симишић из „Еко страже“.

Протест је завршен симболичним качењем захтева учесника протеста на врата Владе РС.
Линк према захтевима:

хттпс://екостраза.цом/захтеви-протеста-за-безопасан-ваздух/?фбцлид=ИwАР3_цјwцХУ0ззW4wYKоЕwмx847сцсД51ЈвИxт6нТС0Н8лСцБГгпЛ2ФБокqг

Чињеница да је ваздух у бројним градовима Србије последњих неколико година међу најзагађенијим у свету је неспорна. На прекомерно загађење ваздуха указала је и Агенција за заштиту животне средине али и бројне грађанске иницијативе попут Еко страже, истичући изузетно велику концентрацију суспендованих честица ПМ 10 и ПМ 2.5 које представљају „тихе убице” и опасност по здравље грађана Србије. На загађење ваздуха утиче и коришћење енергената изузетно слабог квалитета где се зарад финансијског интереса „угљарске мафије” као угаљ продаје заправо јаловина са великим процентом глине.

Текст и фотографије: Зелена патрола

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.