Претња потпредседнику Америке: Ултиматум од 24 сата да удари на Трампа

0

(Фото: AP Photo/David Zalubowski)

Представнички дом америчког Конгреса са демократском већином гласаће о резолуцији којом се тражи да се потпредседник САД Мајк Пенс позове на 25. амандман како би амерички председник Доналд Трамп био уклоњен. Пенсу је дато 24 сата да се изјасни о томе, пре него што са настави са поступком за опозив (импичмент) Трампа.

У Представничком дому ће се данас или сутра гласати о резолуцији којом се од потпредседника Пенса тражи да се позове на 25. амандман америчког Устава који омогућава потпредседнику и члановима америчке владе да смене председника уколико је неспособан да обавља своје председничке дужности.

У писму својим демократским колегама у недељу увече, председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси позвала их је да једногласно усвоје резолуцију о 25. амандману. Тај потез ће, очекује се, спречити преостали Трампови републикански савезници.




„Ако не се не усвоји једногласно, идемо даље. Позивамо потпредседника да одговори у року од 24 сата. Потом ћемо наставити са поступком за опозив“, запретила је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећајући на „ужасне нападе“ на америчку демократију и Устав након опсаде Капитола, Пелоси је позвала политичаре да „делују хитно, јер овај председник (Трамп) представља непосредну претњу и по Устав и демократију САД“.

Пелоси се претходно пожалила да су она и сенатор Чак Шумер покушали да ступе у контакт са Пенсом како би га наговорили да покрене 25. амандман, али су их држали на вези 20 минута али се он није јави нити одговорио на позив.

Прочитајте још:  Председник мађарског парламента: Не Сједињеним Европским Државама!

Уколико се Пенс не изјасни у року од 24 сата, што је мало вероватно, јер осим њега и већина званичника Трамповог кабинета треба да одлучи о томе, демократе планирају да наставе са опозивом председника због наводног подстицања прошлонедељне побуне.

Како преноси РТ, демократе су одлучне да укаљају Трампа што је више могуће и блокирају га да се поново кандидује за председника 2024. године. „Реалност је да га двотрећинском већином у Сенату неће уклонити пре 20. јануара, тако да је реч о спречавању поновне кандидатуре“, рекао је политички аналитичар Дејвид Џоли за Ем-ес-ен-би-си.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *