Од нове године до нове године – Српче, буди сретно

0

Срећа нек нам је овенчана круном мудрости и здравља

Из бола је мудрост, из мудрости је здравље, јер се проблемима прилази сабрано и не троши се снага улудо. Из здравља је срећа, јер видиш да нема сврхе бити несретан.
Што мудрији то срећнији, на здравље нек је и живели.

Опет, са срећом нек је. Осећеш тај пламичак среће, нашли смо начин да га досегнемо и да се огрејемо. Са њиме путе осветљавамо. Њиме грејемо прозебле и пламена жељне. Тај пламен среће од тебе тера звериње и ноћне птице и сва бића таме, за вјеки вјекова, сигурно знај.

Да објасниш детету како то да чоколада није здрава иако је наизгед лепа, а да је спанаћ здрав иако на изглед није леп. То је једна од најбитнијих лекција у животу. Опојно лепо а штетно – и неупадљиво али корисно. Велика замка за дете у нама. Сретна ти нова година и на здравље ти и спасење јер смо то пребродили. На здравље и на спасење да нам је, на многаја љета.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Срећа па ти леп овај Месец. Срећа па ти ти ово Сунце баш лепо, баш ти је леп тај ветрић, ето ти среће. Лепо ти је дрво, лепа ти је река, лепи неки ови људи, ал баш. Неморају бити увек сви. Доста их има, срећом. Срећа твоја па бака и дека пређоше сретно преко улице. Срећа па птица пронађе зрно. Срећа наша па не покиснусмо. Или ако покиснемо, онда срећа што није више. Или баш ако покиснемо до голе коже, нек је: Ух, добро смо покисли. И опет срећа и смех, нека је вазда са вама, сестре и браћо. Срећа, па срећа није једна велика срећа него стотину малих свакодневних срећа.Што немамо позајмимо сами себи. И – срећа па дође, и нек мир остане у домовима вашим, јер сретно је.

Прочитајте још:  ТАЈ ПЕТИ СЕПТЕМБАР: Преко Белведера и Зете до агената Русије!

Да имамо разумевања једни за друге. Знамо, разумевање није кад пустиш некога да превршује сваку меру, нити кад лудујеш с лудима, али и да прво ракрстимо темељито на миру и дал смо ми ти који су понекад луди, и кад је то понекад. На здравље нама и да наздравимо овде. Разумевање је кад разумеш зашто је лудост потребна лудима, па и ко их на то тера или ка томе мами, и шта од тога луди имају, а шта немају, баш због тога. Разумевање је и када знамо како са таквима разговарати и како им прићи. А пут за прилаз постоји увек, не с лицемерјем и силом, него са бескрајном упорношћу доброј намери за све. Да се у дискусијама не пропињемо на прсте да би надрасли саговорнике, јер то лудог неће учинти паметним. Да ни једног саговорника не посрамимо јавно. Да живимо без вређања, или ако су сви накарадни, ајд бар ти, немој бити. Бог нам је у помоћи кад тражимо мудрост, и ко је тражи наћи ће је. Са срећом нек вам је тражење.

Нек вам је мудрост, да о њој мислите када крећете на починак, нек је то задња мисао. Када се будимо, нек се с њеним именом будимо. Када у дану застанемо, мудрости нек се сетимо. Све што нас спопадне у дугу дану и години, нек се са мудрошћу реши. Сретна вам сестре и браћо нова година, ова српска. С мудрошћу да је дочекамо, на здравље и на спасење нек нам је. Мир у дому вашем. С мудрошћу. Живели и на здравље нек је.

Срећа да смо Срби. Јер да смо неко други, већи, јачи и богатији – питам се дал би ваљало по друге. Али то није зато јер смо ми баш ето Срби, него зато јер смо људи. А пошто смо људи, што се понекад и види према нашим ближњима, а посебно се да осетити кад смо ми – ти нечији ближњи, па нас заболи. Мада, свакако неки верују да када би имали неки континент, па са нашим државним уређењем – без сумње би увели планету у златно доба, уз помоћ нашијах политичарах, наравно. Благо дакле нама са нашим бригама, нашим комшијама, нашим пријатељима и нашим партнерима.

Прочитајте још:  М. Вукмировић: Видовдански путоказ

Срећа наша да смо у овом разреду, а не у неком нижем разреду. Овако, то нам је збирка задатака из математике, овде је збирка задатака из хемије, физике, па сада, немојмо кривити учитеље што нас не волиду и немојмо плакити над судбом и питати родитеља када ће се школа коначно завршити. Јер, школи, Богу хвала краја нејма. Што значи да можемо учити увек, и бивати мудрији и сретнији. А ако уз пут буде и неко парче леба – их, супер.




И немојмо псовати живот: “живимо у 21 веку, људи иду на Марс, а ја немам ни за нормалан живот”.
Јер, брале и сејо, па 21 век и јесте то – они иду на Марс са нашим парама, зато је баш то нормалан живот. А да би имали неки још лепши живот: мудрости, здравља и среће, желим свима нама, јер увек може боље. И зато, књиге у шаке и у келију.

И, за ову нашу, српску нову годину имам поклон за све нас.

Наши владари, и поред најбоље воље и храбрости које могу да ставе на располагање, тренутно нису у ситуацији да деконтаминирају етар од различитих телевизијских програма који трују очи и уши и тиме и душу, оних који су се залепили и не могу да се одлепе од малих екрана, без обзира што су екрани заиста мали, у ствари – минорни. И ту нема љутње. Засигурно, највећи број њих зна да је то штетно. Али не виде себе у ситуацији да промене било шта. Они се надају да ће то неко да уради уместо њих. То је истина, ту се слажемо, зар не. И зашто би ми очекивали од некога да уради нешто што му је немогуће? Има ли овде шта нејасно?

Прочитајте још:  Протојереј Генадиј Беловолов: Ковид и Свети Јован Кронштатски

Зато бих ја волео да нам поклоним то – да искључимо телевизију и не гледамо те баханалије и испирање мозга. И крај им је. А ми ћемо имати времена да направимо задругу са људима које ценимо и са фармом племенитих животиња.

Срећа наша, па нам је телевизија тако конципирана, да је многима јасно да нам поред ње није место. Чујем неки кажу: нема програма за децу. Па добро јутро, онда сам начисто са тим да ли да пустим дете да га тај екран зрачи или да га не пустим. Ево, бринемо за 5Г, а деца нам пред екранима изложена и 6Г и 7Г и 10Г. Дакле опет, срећа наша, јер програма за децу НЕМА. Е сад, ако неко и поред тога дозволи да такви програми краду деци време, сам је крив. Сам пао сам се ударио. А како деци да кажеш да телевизија није за њих – кад и за родитеља није? Срећом, па телевизијски програм није за нас – а срећа наша да нам и на памет не пада за кога би такав програм могао бити.

Него, да изађемо из зачараног круга реченица и речи које се хипнотички понављају у недоглед,
и да ми сами на трпезу за своје очи и уши послужимо пробрану храну.

Сретно народе

Богатић, Ненад

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *