Земља се оскреће брже него икад – да ли је због тога време скраћено?

0

(Фото: пиxабаy.цом)

Научници упозоравају – Земља се толико брзо окреће, да ће 2021. бити најкраћа година у последњих пет деценија.

Таква пракса убацивања додатних секунди уведена је 1972. године и до тада је додато само 27 секунди.

Иако нам се можда не чини да је тако, Земља се окреће све брже. Научници су открили како се брзина којом се Земља окреће око своје осе повећава што ће резултирати “краћом” годином.

Наиме, како појашњавају, на ротацију Земље утиче цео низ фактора од атмосфере и океана до њеног течног језгра. Међутим, због бржег окретања, процењују да ће у просеку дан током 2021. године бити 0,05 милисекунди краћи него што је то уобичајено. Кад се сабере колико ће дани током године бити краћи, долазимо и до краће године.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Последњи пут кад је просечан дан био краћи од 86,400 секунди током целе године било је 1937. године, упозоравају научници, преноси Зимо.хр.

За просечног човека то не значи пуно, али проблеми би се могли појавити за технологију која користи атомске сатове за тачно и прецизно обављање појединих задатака у астрономији, навигацији, рачунарским мрежама и слично. Ако се Земљина ротација довољно промени, атомски сатови ће постати нетачни, што значи да ће морати да додају или одузимају секунду како би се пононо ускладили.

[table id=1 /]



Извор: “Нова.рс”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *