Грађани се жале: Платили смо бројило 100.000, зашто да уступимо ЕПС Дистрибуцији

0
струја

Profimedia

Последњих недеља у јавности се води полемика о томе коме припадају електрична бројила и остала прикључна опрема коју ЕПС Дистрибуција без накнаде и путем посебног уговора жели да преузме од потрошача. У бројним полемикама на ту тему и у уговорима о преузимању који се шаљу грађанима не помиње се Закон о метрологији који одређује да је за исправност електричних бројила одговоран произвођач струје.

Док траје полемика у вези са темом чија су електрична бројила редакцији Нове економије јавио се потрошач из Врбаса, Славко Секуловић, коме је недавно од ЕПС Дистрибуције стигао уговор о преузимању електричних бројила и друге прикључне опреме.

Славко тврди да је ново бројило и пратећу опрему за струјни прикључак, раздвајајући струјомере у својој кући 2019. године платио око 100 хиљада динара, али да ЕПС Дистрибуција од њега тражи да им он ту опрему сада потписивањем уговора уступи без накнаде.

“Ја неман ништа против да они то (бројила и осталу опрему) изместе на улицу и да они то користе, али нећу да пређе у њихово власништво”, каже Славко Секуловић.

Раздвајање бројила се обично и ради у кућама када постоји потреба да се за сваки спрат, односно стан потрошња одређује појединачно, посебним рачунима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Сада долазим у ситуацију да потпишем уговор да ми они “узму” тих 100 хиљада, ја сам то значи “бацио у бунар” и поклонио њима”, објашњава Секуловић.

Уговор о преузимању му како каже није био потпуно јасан, јер је опрему уредно платио, што потврђује одговарајућом документацијом и рачунима, па је кренуо да чита Закон о енергетици, на који се ЕПС Дистрибуција у уговору позива.

Прочитајте још:  Ратни злочин окидач за крвави сукоб: Нови снимци са места убиства војника ЈНА у Словенији 1991.

Наиме, у новом уговору о преузимању бројила, који је стигао на Славкову адресу од стране ЕПС Дистрибуције, помиње се Члан 128 Закона о енергетици.

Он дефинише шта чини “Дистрибутивни систем електричне енергије” и наводи да ту спадају и “мерни уређаји са мерним орманом или разводним орманом, односно разводним постројењем на местима примопредаје у и из дистрибутивне електроенергетске мреже”.

Међутим, читајући Закон о енергетици долази се до члана 136 који регулише шта се ради у случајевима када се купац или произвођач електричне енергије противе преузимању мерних уређаја и остале прикључне опреме од стране дистрибутера, који се у уговору ЕПС дистрибуције не помиње.

Наиме у Члану 136 Закона о енергетици пише да у том случају “оператор дистрибутивног система електричне енергије има право да исте (уређаје и опрему) замени или измести о свом трошку”.

Јасно је да је то у овом случају ЕПС Дистрибуција, па се Славко пита зашто их занима преузимање бројила, кад могу да их изместе на улицу, чему се он и не противи.




У Члану 404 Закона енергетици пише и да ће оператор дистрибутивног система преузети све мерне уређаје и осталу прикључну опрему до 31. децембра 2020. године, када се завршава последња фаза тог процеса.

У том закону се напомиње и да ће се ово преузимање са купцем или произвођачем уредити уговором.

“Нигде се не помиње да ће се преузимање (бројила и опреме) спровести без накнаде”, каже Славко Секуловић.

Он напомиње да је пажљиво читао закон и да му се чини како је Члан 404 кључан у целој причи и да се око свега створила конфузна ситуација.*

Прочитајте још:  Криза иде, Европа стаје: Економија у сенци рата

Након читања Закона о енергетици на сцену ступају и неки други закони, који се не помињу у примерку уговора о преузимању који је Славко послао редакцији Нове економије.

ШТА KАЖЕ ЗАKОН О МЕТРОЛОГИЈИ?

Нова економија је раније писала о томе да је код преузимања бројила надлежан и Закон о метрологији.

На одредбе Закона о метрологији Новој економији које прописују исправност електричних бројила недавно је указао председник и оснивач новосадског Удружења за заштиту права потрошача Просперитет, инжењер Радомир Ћириловић.

У Закону о метрологији се регулише одговорност за одржавање исправности електричних бројила (као и гасомера, водомера, итд.) и предвиђа новчано кажњавање физичких, правних лица и привредних друштава ако их не одржавају по закону и ако им је истекао рок важња жига којим се исправност потврђује.

Закон о метрологији иначе прописује да мора да се обезбеди прво, периодично и ванредно оверавање мерила (позивајући се на своје Чланове 24, 27. и 28).

Провера електричних бројила иначе се врши у периодичним временским интервалима, такозваним “баждарењем”.

Оно важи одређени број година, а након истека прописаног рока, потребна је нова провера бројила од стране стручних лица.




Чланом 27 Закона о метрологији јасно је одређено ко одговоран за одржавање бројила и та чињеница је јако важна у разјашњавању нејасноће која се појавила онда када је ЕПС Дистрибуција кренула да шаље уговоре о њиховом преузимању.

У Члану 27 Закона о метрологији пише да су за периодично оверавање бројила електричне енергије, водомера, гасомера и мерила која коригују запремину течности, односно гаса, коректора и мерила топлотне енергије одговорна “лица која продају воду, односно лица одговорна за мерење електричне и топлотне енергије и природног гаса, у складу са прописима којима се уређују ове области”.

Прочитајте још:  Права радника у Србији: Kоме да се обратите ако не добијате плату

Јасно је да је у том случају одговоран онај ко производу струју.

У јавности се иначе често помиње чињеница да у Србији више милиона бројила није баждарено на време и да се због тога мимо закона мери утошак испоручене струје потрошачима.

По свему судећи баждарење представља велики и скуп посао, нарочито у селима, па се поставља питање, шта се постиже уговорима о преузимању бројила због којих се “дигла прашина”.

Наиме, у том уговору се наводи да ће власници бројила, односно потрошачи бити сами одговорни за њихову исправност, уколико их не уступе ЕПС Дистрибуцији, иако Закон о метрологији у Члану 27 каже да је за њихову исправност дговоран произвођач струје.

Електропривреда је недавно у одговору Новој економији објаснила да да потрошачи који се одрекну својих бројила неће имати никакве трошкове ако се некада буду одлучили да промене снабдевача струјом.

ЕПС Дистрибуција саопштила је да у фази преузимања бројила која је недавно започета и због које се покренула полемика о томе чија су бројила, планира да преузме 650 хиљада мерних уређаја на територији целе Србије.

Kао допуна овој причи од стране стручњака за енергетику наводи се и чињеница да измештање електричних бројила на улицу и њихова замена представљају начине да се спречи крађа струје и омогући даљинско очитавање њеног утрошка код потрошача.

[table id=1 /]



Чедомир Савковић & Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *