Русија о референдуму за уједињење Косова и Албаније: Провокација која угрожава Балкан

0
кипра

Косово и Метохија (Фото: принтскри)

Министарство спољних послова Русије прокоментарисало је изјаву председника Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја о референдуму за уједиуњење са Албанијом саопштивши да је реч о провокацији заснованој на великоалбанској идеологији која директно угрожава територијалну целовитост балканских држава.

Према наводима званичне Москве, такве политичке уцене су недопустиве, а једино дугорочно и одрживо решење може бити донето искључиво за преговарачким столом уз строго поштовање међународних норми у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.



„Пре неки дан је један од најконтроверзнијих косовских политичара и бивши командант такозване ОВК Рамуш Харадинај изјавио да има намеру да издејствује референдум о уједињењу Косова са Албанијом ако та самопроглашена држава не буде примљена у ЕУ и уколико међународне организације и званични Београд не признају њену независност. Такав речник политичких уцена је недопустив, а управо тако и треба тумачити изјаву Харадинаја који са таквом лакоћом предлаже произвољно прецртавање граница на Балкану“, наводи се у сапоштењу.

Руско Министарство спољних послова оцењује и да по овом питању није уследила никаква реакција Европске уније иако је Брисел од стране Генералне скупштине УН добио мандат да буде посредник у дијалогу Београда и Приштине, а самим тим и да „брине о томе да такве радикалне једностране иницијативе остану без икакве перспективе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, Харадинај је током представљања изборног програма рекао да такозвано Косово не може чекати док други не буду расположени да реше многа отворена питања, те је најавио референдум за уједињење с Албанијом.

На то се огласила и Србија, а председник Александар Вучић изјавио је да је стварање велике Албаније претња и Србији и региону и Европи и свету, али да на претњу не треба узвраћати претњом. Он је рекао да би волео да је чуо више реакција о томе из Вашингтона и из Брисела и многих других центара моћи у свету.

Прочитајте још:  Права мета атентата био је владика Јоанакије а не црногорски бизнисмен?!

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *