Елизавета Приставка: Нови имплант за мозак омогућава управљање мозгом преко телефона

0

Корејски научници имплантирали су лабораторијском мишу нови мождани имплант, који им је омогућио управљање животињом помоћу паметног телефона.

Научници из Корејског водећег института за науку и технологију ( KAIST) уградили су (имплантирали) лабораторијском мишу нови тип импланта за мозак, довели му кокаин, а затим успели да управљају њиме у реалном времену преко програма на паметном телефону.

Помоћу неуроимпланта истраживачи су блокирали понашање глодара изазвано наркотицима. Али научници тврде да се технологија на основу чипа може користити и у друге сврхе – њу је могуће користити у било ком виду импланата и медицинске опреме.




Сама технологија – сићушан мождани имплант направљен је од биокомпатибилних материјала и снабдевен антеном ради пријема електромагнетног зрачења и његовог претварања у електричну енергију. Тако је могуће батерију импланта допуњавати даљински, бежично, не узнемиравајући животињу и не прекидајући ток надзора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нова технологија може побољшати и квалитет истраживања на животињама. Даљинско управљање даје могућност да се оне не ограничавају у кретању.

[table id=1 /]



Приредио за “Борбу за веру“: В.Ј.

Извор: https://hightech.fm/2021/01/29/wirelessly-rechargeable-soft

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *