Елизавета Приставка: Нови имплант за мозак омогућава управљање мозгом преко телефона

0

Корејски научници имплантирали су лабораторијском мишу нови мождани имплант, који им је омогућио управљање животињом помоћу паметног телефона.

Научници из Корејског водећег института за науку и технологију ( KAIST) уградили су (имплантирали) лабораторијском мишу нови тип импланта за мозак, довели му кокаин, а затим успели да управљају њиме у реалном времену преко програма на паметном телефону.

Помоћу неуроимпланта истраживачи су блокирали понашање глодара изазвано наркотицима. Али научници тврде да се технологија на основу чипа може користити и у друге сврхе – њу је могуће користити у било ком виду импланата и медицинске опреме.
Сама технологија – сићушан мождани имплант направљен је од биокомпатибилних материјала и снабдевен антеном ради пријема електромагнетног зрачења и његовог претварања у електричну енергију. Тако је могуће батерију импланта допуњавати даљински, бежично, не узнемиравајући животињу и не прекидајући ток надзора.

Нова технологија може побољшати и квалитет истраживања на животињама. Даљинско управљање даје могућност да се оне не ограничавају у кретању.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Приредио за “Борбу за веру“: В.Ј.

Извор: https://hightech.fm/2021/01/29/wirelessly-rechargeable-soft

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.