Зашто је евродизел најскупљи у Србији

0

(Фото: Пиксибај)

Једно је сигурно, а то је да Србија по цени горива не може да буде најјефтинија у региону, чак ни када барел нафте падне испод 19 долара какав је случај био у априлу прошле године због пандемије вируса корона, али, најскупља може. Управо се ових дана евродизел у нашој земљи, према подацима Удружења нафтних компанија Србије, точи за 144,9 динара, што је у просеку за 15,25 одсто више него код осталих земаља региона.

Упитан зашто Србија мора да држи неславно прво место по цени евродизела, проф. Горан Радосављевић, генерални секретар Националног нафтног комитета Србије, одговара да су цене дизела и ауто-гаса – ТНГ већ дуже време у врху цена у региону.

– Поред акциза и ПДВ-а, на висину цене деривата утичу и друге накнаде које се плаћају по литри деривата, а на које се такође обрачунава ПДВ. Кад се све то урачуна, добијамо цене које су за око 15 одсто изнад просека региона када је реч о литри дизел горива – каже он.




Истовремено је, додаје, претходне недеље литар дизела у Србији био најскупљи у региону, први пут у претходном периоду. Када је реч о цени бензина и ТНГ-а она је такође изнад просека региона, али је та разлика нешто мања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конкретно, бензин је за око пет процената скупљи код нас у односу на регион, али смо опет јефтинији од Албаније, Грчке и Хрватске и точи се за 136,8 динара. Рачуница тако показује да смо јефтинији од Грчке за скоро 36 динара, али смо с друге стране скупљи од БиХ за 31,1 динар.

Прочитајте још:  Ко је од начелника Одељења за наркотике тражио да прекине акцију и обустави заплену дроге у Јовањици?




Ауто-гас је у просеку скупљи од остатка региона за 14,19 одсто. Скупљи је у Грчкој и Мађарској, али је зато од нас Албанија готово упола јефтинија. Док се у Србији продаје за 76,7 у Албанији је 43,07 динара.

Евродизел кошта 144,9 док је у БиХ најјефтинији и продаје се за 104,1 дакле 40,8 динара мање, па и не чуди што поново цвета прекогранични шверц.

Како ствари стоје, будући да држава још није подигла акцизе на гориво, мада се и то очекује, овог пута је изгледа главни кривац за поскупљење цена црног злата. Барел нафте је од новембра поскупео за 47 одсто због формирања залиха у очекивању раста привреде у овој години, па тако и потрошње горива. Пре два дана се сирова нафта типа брент продавала за 58 долара за барел.

Овај скок је константан, а само у последња два дана цене нафте скочиле су за више од два одсто. Северноморска нафта брент порасла је за 1,30 долара или 2,3 одсто, на 57,65 долара за барел.

Раст цена на светском тржишту у последња два месеца није се одразио на цене у Србији, али изгледа да то сада долази возачима на наплату, јер је за нашу земљу карактеристичан скок цена нафте са одложеним ефектом од месец до два.

Проф. Радосављевић не очекује да ће ново усклађивање акциза са растом цена на мало у претходној години знатније утицати на малопродајне цене, јер овај нови намет неће бити већи од једног динара. С тим што влада има право да донесе одлуку да то повећање одложи, али и нафтне компаније да тај трошак пренесу на себе и покривају га из унутрашњих резерви, како би цене на пумпама остале на садашњем нивоу.

Прочитајте још:  Петковић: Курти криминализује Србе како би нашао изговор за празну касу

[table id=1 /]



Јасна Петровић-Стојановић & Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *